Ne-a parasit Corneliu Tit, seniorul motorsportului timisorean
09.11.2014
        
Distribuie acest articol!   

Corneliu Tit, o figura emblematica a sportului auto timisorean si unul dintre putinii statisticieni ai istoriei automobilismului romanesc a incetat din viata la varsta de 80 de ani. Nascut la Arad, pe 4 iunie 1934, si adoptat de Timisoara inca din copilarie, a activat decenii la rand in automobilismul romanesc, pe rand, ca pilot, navigator, antrenor si arbitru international.

In 1976 a devenit primul campion national al automobilismului timisorean, iar in 2012 a fost primul locuitor al urbei de pe Bega caruia i-a fost conferit titlul de Maestru al Sportului la automobilism. Si-a trecut in palmares de sase ori titlul national si pe cel balcanic, cu echipa, in 1977. In 1981 a fost numit antrenor al lotului national de raliuri.

De profesie economist – a absolvit ASE Bucuresti in 1956 – si-a desfasurat activitatea in cadrul Consiliului Judetean Timis. In perioada postdecembrista a infiintat scoala de soferi amatori Rallye Club Timisoara. In plan sportiv, dupa retragerea din activitatea competitionala, a contribuit cu experienta sa la organizarea unor competitii de anvergura in Banat si, in general, la dezvoltarea miscarii automobilistice din aceasta parte a tarii.

Corneliu Tit a fost recunoscut de catre toti cei implicati in automobilismul sportiv romanesc ca o autoritate in materie de regulamente si organizarea de competitii. In acelasi timp, s-a ocupat de documentare si statistica in ceea ce priveste istoria automobilismului din Romania. Se spunea, fara a se exagera, ca statisticile federatiei de specialitate, in ceea ce priveste trecutul automobilismului romanesc, au la baza datele culese si pastrate de Corneliu Tit.

De altfel, munca sa de documentare a istoricului sportului auto din Romania s-a regasit in doua lucrari de referinta: Anuarul Automobilismului Sportiv din Romania (doua volume, 1968-2004) si Destine de campioni (2012), aceasta din urma scrisa impreuna cu Nicolae Cosmescu. In ultima perioada, Corneliu Tit a lucrat la al treilea volum al Anuarului Automobilismului Sportiv din Romania (perioada 2005-2009).

Corneliu Tit s-a stins din viata in locuinta sa din Timisoara, avand alaturi familia sa.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Distribuie acest articol!