Programul Prima Masina - ce trebuie stiut
20.11.2014
        
Distribuie acest articol!   

Guvernul a aprobat normele de aplicare a programului Prima Masina. Astfel, cei care vor achizitiona un autovehicul prin programul Prima Masina vor beneficia de o perioada de creditare de maximum 5 ani, la un cost al masinii de cel mult 50.000 lei plus TVA si cu o dobanda subventionata in proportie de 50%, conform normelor de aplicare a programului.

Numai ca programul este deocamdata doar pe hartie, din moment ce nicio banca nu a lansat inca produsul de creditare. Asa se face ca cine vrea un credit garantat de stat prin Prima Masina trebuie sa astepte cel putin pana in ianuarie. Si asta pentru ca guvernul a aprobat normele de aplicare cu intarziere, iar acum bancile trebuie sa le analizeze pentru a veni cu ofertele.

Programul prevede ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani care vor sa cumpere cu credit un autoturism prin programul Prima Masina trebuie sa depuna un avans de cel putin 5% din pretul de achizitie, iar in cazul celor de peste 36 de ani, inclusiv, procentajul creste la minimum 10%.

Persoanele fizice vor beneficia de o finantare – exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit – care va acoperi maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. Statul va garanta 50% din finantarea acordata.

Persoanele cu varsta de peste 36 ani, inclusiv, la data aprobarii creditului vor beneficia de finantare – exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit – care va acoperi maximum 90% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. In acest caz, statul va garanta 40% din finantare, conform proiectului.

Pentru a beneficia de garantia acordata de stat, persoanele fizice trebuie sa indeplineasca o serie de conditii – sa faca dovada ca autoturismul care va fi cumparat este nou, este produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import, indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului Euro 5, este cumparat de la o firma care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA.

Distribuie acest articol!