Zece sfaturi pentru soferi, pe timp de iarna
11.12.2014
        
Distribuie acest articol!   

Inainte de a pleca la drum pe timp de iarna, este necesar sa tineti cont de cateva sfaturi simple. Astfel puteti avea o calatorie cat mai sigura, in cele mai vitrege conditii meteorologice.

1. Farurile. Folositi luminile farurilor pe toata durata calatoriei, atat pe timp de noapte, cat si pe timp de zi. Vizibilitatea redusa poate provoca accidente in trafic, motiv pentru care masina trebuie sa fie usor de observat, chiar si de la distanta mare.

2. Franele. Verificati in manualul masinii de ce tehnologii dispune, precum ABS (Anti-lock Breaking System) sau ESC (Electronic Stability Control). Invatati cum functioneaza aceste tehnologii si testati-le pe un drum inchis ca sa va obisnuiti cu franarea in conditii meteorologice extreme.

3. Distanta de siguranta. Distantele de franare sunt mai mari iarna, motiv pentru care trebuie sa franati din timp de fiecare data. Mentineti o distanta cat mai mare fata de masina din fata si nu efectuati manevre care necesita reactii foarte rapide ale masinii.

4. Fiti la curent.
Inainte de a pleca la drum, ascultati cu atentie previziunile meteorologice si fiti la curent cu cele mai noi informatii. Puteti folosi si aplicatii de telefon care monitorizeaza in permanent starea vremii.

5. Fiti pregatiti de ce este mai rau.
Puneti in portbagaj:
– un recipient cu combustibil extra;
– echipament reflectorizant (vesta, triunghi, etc);
– incaltaminte de iarna, in cazul in care trebuie sa parasiti masina;
– lopata, echipament de deszapezire;
– o patura si haine groase, in cazul in care ramaneti inzapeziti si trebuie sa asteptati mai multe ore un echipaj de salvare;
– lichide si mancare.

6. Parasiti carosabilul. In cazul in care masina cedeaza complet si nu o mai puteti folosi, incercati pe cat posibil sa o mutati in afara carosabilului. Exista posibilitatea producerii unor accidente daca o veti lasa stationata pe carosabil. In orice caz, trebuie sa apelati cat mai repede numarul de urgenta 112 si sa semnalizati masina folosind toate mijloacele posibile (triunghi reflectorizant, avarii).

7. Bateria. Anotimpul rece solicita bateria mult mai mult decat in tot restul anului. De aceea este indicat sa verificati bateria periodic pe timpul iernii. Temperatura scazuta reduce substantial puterea bateriei. La -18 grade Celsius, bateria functioneaza numai la 40% din puterea pe care o poate da la 20 grade Celsius. Folositi numai baterii de calitate.

8. Vizibilitatea conteaza.
Curatati foarte bine geamurile si fiti siguri ca puteti vedea perfect tot ce se intampla pe drum. Deszapeziti stergatoarele si asigurati-va ca sistemele de incalzire functioneaza inainte de a porni la drum.

9. Incarcati telefonul. In cazul in care situatia o cere, puteti fi nevoiti sa apelati numarul de urgenta si va trebui sa oferiti toate informatiile necesare pentru ca echipajele de salvare sa poata ajunge cat mai rapid. Asigurati-va ca aveti telefonul incarcat atunci cand plecati la drum. Folositi o baterie externa daca drumul dureaza foarte mult.

10. Nu folositi masina in conditii extreme. Daca vremea este potrivnica, iar deplasarea se poate face si cu mijloacele de transport in comun, nu riscati sa ramaneti inzapezit si sa aveti de suferit.
comunicat de presa Rombat

Distribuie acest articol!