GM prezinta automobilul electric sub 30.000 de dolari
19.01.2015
        
Distribuie acest articol!   

Cu ocazia editiei din acest an a Salonului de la Detroit, General Motors prezinta propria viziune asupra viitorului automobil electric abordabil, adica oferit la un pret sub bariera psihologica a celor 30.000 de dolari. Proiectul ar putea deveni realitate peste doar doi ani si foloseste aceeasi platforma ca si viitorul Chevrolet Sonic, prevazut sa apara in 2017.

Se numeste Chevrolet Bolt si in prezent este concept, insa unul foarte apropiat de versiunea care ar urma sa intre in productia de serie. Arhitectura este cea a unui turism familial, cu 4 locuri, care dispune de o autonomie electrica de pana la 200 de mile (320 km). Pretul ar urma sa fie putin sub 30.000 de dolari fara taxe si dupa aplicarea ajutorului federal de 7.500 de dolari.

Prin comparatie, primul automobil electric vandut in SUA, Nissan Leaf, costa in aceleasi conditii financiare 22.000 de dolari, insa dispune de o autonomie de doar 200 km. Conform spuselor presedintelui Nissan, Carlos Ghosn, urmatoarea generatie Leaf, anuntata pentru 2016, si-ar putea dubla autonomia.

Pentru a putea atinge o autonomie de 200 mile, GM anunta ca a facut progrese importante in materie de electrificare, aerodinamica si folosirea materialelor usoare (aluminiu, magneziu, fibra de carbon). De asemenea, Bolt este dotat cu tehnologie speciala de interconectare, pentru optimizarea rutelor de deplasare si a timpilor necesari incarcarii.

Practic si atractiv, fara multe materiale compozite si solutii sofisticate, precum BMW i3 sau Tesla Model S, Chevrolet Bolt va fi un concurent redutabil pentru viitoarele generatii Nissan Leaf si BMW i3. Si, de ce nu, are mari sanse de a-i determina pe consumatorii americani sa treaca peste bariera psihologica legata de pana de curent, iar pe autoritati sa investeasca intr-o infrastructura electrica cu statii de incarcare sau de schimb de baterii.

Distribuie acest articol!