Volkswagen a depasit Toyota!
11.08.2015
        
Distribuie acest articol!   

Dupa prima jumatate a anului 2015, Grupul Volkswagen a depasit Toyota si a devenit primul constructor mondial de automobile, dupa numarul de unitati vandute. Gigantul nipon cedeaza astfel pozitia de lider mondial, pe care a ocupat-o incepand din 2012.

Concernul Toyota, format din marcile Toyota, Lexus, Daihatsu si cea de camioane Hino, a vandut 5,022 milioane de unitati in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015. In acelasi interval de timp, Volkswagen Group  (Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT, Bentley, Porsche, Lamborghini, Bugatti, Scania) a vandut 5,04 unitati. Podiumul este completat de americanii de la General Motors, cu 4,86 millioane de livrari.

Anul trecut, Toyota a totalizat 10,23 millioane de unitati vandute, fata de 10,14, in contul Volkswagen. Expertii pun trendul actual pe seama scaderilor inregistrate de Toyota pe piata interna (-1,5%). De asemenea, japonezii platesc tribut deciziei de a nu mai deschide noi unitati productive pana in 2016, cu scopul de a-si imbunatati competitivitatea si rentabilitatea. O decizie care se rasfrange, evident, si asupra volumelor de vanzari.

In fata acestei situatii, Toyota a reactionat prin anuntarea unei investitii de peste un miliard de euro. Va fi construita o noua fabrica in Mexic, ce vizeaza piata nord-americana, precum si o noua linie de productie in China, cea mai mare piata auto din lume.

Toyota si-a propus sa vanda anul acesta 10,15 milioane de unitati. Ramane de vazut daca acest obiectiv va fi atins si, mai ales, cat vor reusi cei de la Volkswagen sa vanda in 2015!

Caius BOBOESCU

Distribuie acest articol!