F1, SUA 2015: Hamilton, campion mondial!
25.10.2015
        
Distribuie acest articol!   

Din cauza conditiilor meteo extreme, calificarile au fost mutate in dimineata zilei de duminica, pentru prima data de la Marele Premiu al Japoniei din 2010. Nico Rosberg a plecat din pole position, fiind urmat pe grila de start de coechipierul sau de la Mercedes, Lewis Hamilton. Acesta din urma a avut un start perfect, preluand sefia din primul viraj, in timp ce Rosberg a retrogradat pana pe locul al cincilea.

Insa lucrurile nu avea sa ramana asa, astfel ca, la mijlocul intrecerii, lider era Rosberg, iar Hamilton se afla abia pe locul al treilea. Iar la capatul unei curse deloc simple, Mercedes avea sa reuseasca o noua dubla, cu Hamilton victorios, secondat de Rosberg, in timp ce al treilea pe podium a fost Sebastian Vettel (Ferrari).

Pentru Hamilton, aceasta victorie consfinteste cel de-al treilea titlu suprem la piloti (precedentele au fost castigate in 2008 si 2014). Britanicul egaleaza astfel performantele similare obtinute de nume de legenda din Marele Circ, precum Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, Nelson Piquet sau Ayrton Senna. O performanta de exceptie, care vine la doua saptamani dupa ce, in Rusia, Mercedes si-a adjudecat coroana cu lauri a sezonului 2015 in intrecerea constructorilor.

Urmatoarea cursa se disputa pe 1 noiembrie, in Mexic. Mai jos, ordinea celor care au punctat astazi in SUA, precum si situatia la varf in cele doua clasamente.

MP SUA 2015:
 1. Lewis Hamilton (Mercedes)
 2. Nico Rosberg (Mercedes)
 3.  Sebastian Vettel (Ferrari)
 4. Max Verstappen (Toro Rosso)
 5. Sergio Perez (Force India)
 6. Carlos Sainz (Toro Roso)
 7. Jenson Button (McLaren)
 8. Pastor Maldonado (Lotus)
 9. Felipe Nasr (Sauber)
10. Daniel Ricciardo (Red Bull)

Clasament piloti:
1. Lewis Hamilton 327 p.
2. Sebastian Vettel 251 p.
3. Nico Rosberg 247 p.

Clasament constructori:

1. Mercedes 574 p
2. Ferrari 374 p.
3. Williams-Mercedes 220 p.

Foto: Pirelli

Distribuie acest articol!