Afacerea Volkswagen: si motoarele 3.0 TDI sunt suspectate
03.11.2015
        
Distribuie acest articol!   

Agentia Americana pentru Protectia Mediului din Statele Unite (EPA), care ancheteaza autovehiculele Grupului Volkswagen, pe baza certificatelor de conformitate obtinute in SUA, a trimis constructorului german un aviz de infractiune cu privire la motorul de 3,0 litri diesel. Conform comunicatului emis de EPA, acest motor ar avea instalat un soft similar cu cel de pe motoarele 2,0 TDI, menit sa insele testele de emisii NOx.

Motorul 3.0 TDI incriminat echipeaza o serie de modele ale VW Group vandute pe piata americana: VW Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L si Q5, fabricate in perioada  2014-2016. Daca in cazul motoarelor 2.0 TDI Volkswagen si-a recunoscut vina, de aceasta data gigantul german cotesta frauda.

Acuzatiile EPA vorbeste despre „o functionare a vehiculului diferita fata de cea normala, in timp ce acesta este testat pentru a se masura emisiile”. Altfel spus, cand nu este testat si „functioneaza normal”, motorul in cauza are emisii de noxe de pana la de 9 ori mai mari decat cele prevazute de normele EPA pentru modelul respectiv.

Agentia americana suspecteaza constructorul si de alte fraude: „EPA ar putea descoperi si alte infractiuni, pe masura ce ancheta se desfasoara”, se mai spune in comunicat. La randul lor, cei de la Volkswagen subliniaza ca niciun fel de soft nu a fost instalat pe motoarele V6 de 3,0 litri TDI cu scopul de a modifica emisiile de o maniera interzisa si isi arata disponibilitatea de a coopera cu EPA pentru clarificarea situatiei. De urmarit!

Distribuie acest articol!