Dakar 2016: Peterhansel, la al 12-lea triumf
17.01.2016
        
Distribuie acest articol!   

Dupa un parcurs de 9.500 km prin Argentina si Bolivia, cel mai dur rally-raid din lume si-a incheiat editia 2016 cu victoria francezului Stephane Peterhansel (Peugeot) la auto si a australianului Toby Price (KTM) la moto. Daca pentru Peterhansel, supranumit Monsieur Dakar, acesta este al 12-lea triumf in celebra competitie si a sasea victorie la categoria auto, pentru Price este prima reusita, bifata deja la a doua participare la Dakar!

Ceilalti victoriosi au fost agrentinianul Marcos Patronelli (Yamaha), pentru a treia oara castigator la clasa  quad (urmat pe podium de fratele sau, Alejandro), si Gerard de Rooy (Iveco), la camioane. Olandezul s-a impus in fata favoritilor de la Kamaz Master, in frunte cu Ayrat Mardeev, care de data aceasta a trebuit sa se consoleze pe treapta a doua a podiumului.

Succesul lui Peterhansel a fost posibil si datorita fenomenalului buggy Peugeot 2008DKR16, modelul care a dominat intrecerea din acest an. Team-ul Peugeot-Total reuseste astfel sa se impuna deja din al doilea sezon al revenirii la Dakar. Echipa Peugeot i-a mai avut in componenta, alaturi de Peterhansel, pe Sebastien Loeb si Carlos Sainz. Primul a castigat trei etape si s-a aflat la sefie pentru o perioada, insa in cele din urma avea sa se claseze pe 9. Un rezultat excelent, totusi, pentru prima participare la Dakar! Si Sainz a evoluat la cote inalte, mai ales in a doua parte a competitiei, insa, din pacate, a fost nevoit sa abandoneze spre final.

Qatarezul Nasser Al-Attiyah (MINI) nu a reusit sa-si apere titlul in fata team-ului Peugeot, terminand al doilea, insa s-a clasat primul in ierarhia celor cu tractiune integrala, in fata unui alt invingator la Dakar, sud-africanul Giniel de Villiers (Toyota). De remarcat si excelentul loc 4 la auto al finlandezului Mikko Hirvonen (MINI), un alt nume mare din WRC.

 

Distribuie acest articol!