MINI sarbatoreste 15 ani de placere premium a condusului "made in Oxford"
05.05.2016
        
Distribuie acest articol!   

La 26 aprilie 2001, primul MINI a iesit de pe linia de productie a uzinei din Oxford, una cu o bogata traditie. De la relansarea marcii britanice, peste 2,5 milioane de automobile au fost produse in aceasta uzina.

Angajatii uzinei britanice MINI din Oxford au privit cu mandrie spre data de 26 aprilie 2001. Acum 15 ani, o noua era a inceput la locatia de productie din Oxford, una care avea deja o bogata traditie la acel moment. Aceea a fost data la care primul MINI produs dupa relansarea marcii a parasit linia de asamblare – un MINI Cooper in culoare Chili Red, cu detalii albe contrastante pe acoperis si oglinzile retrovizoare. Atat pentru uzina, cat si pentru marca, o poveste de succes unica a inceput atunci cand primul automobil de clasa mica din segmentul premium a parasit linia de fabricatie. Din 2001, peste 2,5 milioane de automobile MINI au fost produse la Oxford si vandute in peste 110 tari de pe mapamond.

Astazi, uzina MINI din Oxford se afla printre cele mai moderne locatii de productie auto din lume. Numarul angajatilor a crescut de la 2.400 de oameni, cati erau la inceput, la peste 4.500 de oameni in prezent. Forta de munca asambleaza aproximativ 1.000 de automobile pe zi, in trei schimburi. Una dintre particularitatile locatiei de productie este gradul inalt de flexibilitate. In prezent, patru modele sunt produse la Oxford. Fiecare automobil este construit cu precizie dupa dorintele clientului pe baza selectiei vaste, specifica MINI, de echipamente optionale, culori de vopsea, culori interioare si variante de echipare. Cea mai noua generatie a sportivului model John Cooper Works poarta si ea semnatura "made in Oxford". "Faptul ca zilnic se produc 1.000 de automobile premium configurate individual este o provocare majora pe care angajatii nostri o rezolva cu usurinta datorita nivelului exceptional de pasiune si aptitudini de care dau dovada", a declarat directorul uzinei, Frank Bachmann.

Istoria productiei auto la Oxford a inceput acum mai bine de 100 de ani. Deja in 1931, Morris Oxford a intrat in productie. Automobilul a fost botezat "Bullnose" datorita formei pe care o avea grila radiatorului. Primul model care a fost produs la uzina din Oxford si care a fost vandut intr-un milion de exemplare a fost Morris Minor, a carui productie a inceput in 1948 si s-a incheiat in 1971.

Versiunea clasica Mini a fost produsa la Oxford sub denumirea Morris Mini-Minor inca de la lansarea sa in 1959 si pana in 1968. Decizia de a produce varianta moderna MINI inca de la inceput a fost luata in primavara anului 2000. Dupa un proces de modernizare care a fost si vast, dar si realizat intr-un timp record – doar 13 luni – , totul a fost pregatit pentru o noua revolutie in clasa mica. MINI a reusit un start uimitor, fiind originalul britanic al secolului XXI. Datele de productie planificate initial au fost depasite imediat si o a doua varianta de caroserie a intrat in gama de modele. Primele MINI Cabriolet au parasit uzina din Oxford chiar inainte de primavara anului 2004.

Cu schimbarea de generatii din toamna anului 2006, locatiile de productie au fost integrate complet in triunghiul de productie MINI: Oxford (caroserii, vopsitorie si asamblare), Swindon (presa) si Hams Hall (motoare). Activitatile continue de extindere si modernizare au facut posibila atat cresterea capacitatii de productie, cat si largirea gamei de modele. In total, BMW Group a investit, cu incepere din 2000, peste 1,75 de miliarde de lire sterline in locatiile de productie din Marea Britanie.

In toamna anului 2007, semnalul de inceput a sunat la Oxford si pentru MINI Clubman, versiunea de model cu ampatament mai lung, capacitate cargo mai mare si design inovator al usilor, care acum era vanduta alaturi de modelul MINI cu designul traditional al caroseriei. Noua editie a MINI Cabriolet a iesit de pe linia de productie la timp pentru cea de-a 50-a aniversare a marcii. In 2011 a urmat MINI Coupe – un an mai tarziu, cel de-al doilea model decapotabil premium de clasa mica, MINI Roadster, a fost fabricat in premiera la Oxford.

Actualul portofoliu de modele MINI produs la Oxford ofera placerea premium de a conduce pentru a incanta o mare varietate de grupuri-tinta. Actuala generatie MINI este compusa din MINI Hatch cu trei usi si MINI Hatch cu cinci usi. In plus, uzina MINI din Oxford este locatia de productie exclusiva pentru noul MINI Clubman, cu care brandul cucereste segmentul premium al clasei compacte. Cea mai noua aparitie in gama de produse este si ea fabricata la Oxford. Noul MINI Clubman este disponibil nu doar cu tractiunea fata traditionala, ci si in varianta cu tractiune integrala ALL4.

Distribuie acest articol!