BMW Concept X2
30.09.2016
        
Distribuie acest articol!   

BMW Group a ales editia 2016 a Salonului Auto de la Paris pentru a prezenta BMW Concept X2, care prefigureaza un viitor SUV premium in clasa subcompacta. Are un design distinctiv care se deosebeste de cel al altor modele X si care se bazeaza pe istoria BMW Group in ceea ce priveste coupe-urile. Rezultatul este un concept compact, urban si sportiv.

Designul BMW Concept X2 contopeste contradictii aparente intr-o singura declaratie coerenta. „BMW Concept X2 combina gestica rapida si proportiile joase ale unui coupe cu constructia robusta a unui model X. Acesta este un automobil sportiv cu un caracter indraznet si ne permite sa deschidem cateva posibilitati noi si fascinante pentru designul marcii BMW”, spune Karim Habib, directorul BMW Design.

Caracterul distinctiv al BMW Concept X2 straluceste deja prin proportiile automobilului. In timp ce rotile mari si designul familiar in doua volume subliniaza caracterul functional al modelului X, ampatamentul lung, linia intinsa a acoperisului, consolele scurte si montantul C puternic aplecat spre inainte ofera caroseriei o atitudine sportiva, cu o pozitie joasa. Datorita interactiunii dintre protectiile mai inchise si culoarea Luminous Red a caroseriei, Concept X2 arata si mai subtire din lateral.

Sectiunea superioara a flancurilor automobilului este dominata de elementele cu design sportiv. Linia alungita a acoperisului si grafica subtire a geamurilor creeaza un sentiment de extindere. Habitaclul se ingusteaza spre spate, formand o sectiune atletica a umerilor. Contururile geamurilor si bazele integrate, din doua piese, ale oglinzilor (ambele realizate din aluminiu mat) adauga un plus de eleganta. Aici, grosimea profilului de aluminiu joaca un rol de contrast. Grafica geamurilor este completata de interpretarea dinamica a curbei Hofmeister, emblematica pentru BMW. Asemenea logo-ului de pe montantul C – un indiciu de design al coupe-urilor sport clasice, venit direct din istoria BMW -, aceasta reprezinta un detaliu inconfundabil. Larg si cu rol aerodinamic, spoilerul de pe acoperis, in culoarea caroseriei, este dispus deasupra lunetei fumurii. Extinsa din montantii C, aceasta ofera contururi sportive spatelui BMW Concept X2.

Mai jos, pe partile laterale ale automobilului, accentul cade pe caracteristicile obisnuite ale unui model X. Suprafetele musculoase, pasajele largi ale rotilor si protectia stilistica a podelei din jurul pragurilor usilor formeaza un contrast interesant cu elementele dinamice de mai sus. Suprafata dramatica accentueaza pasajele aproape patrate ale rotilor, care sunt familiare pentru modelele BMW X. In acestea sunt adapostite jantele de 21 de inch, din aliaj usor, al caror design atractiv, double-spoke si bicolor, cu un sentiment puternic de tridimensionalitate continua contrastul dintre aspectul dinamic si soliditate in detaliile automobilului.

Designul partii frontale a BMW Concept X2 contopeste elemente dinamice cu o utilizare robusta a formelor. Volumele conturate clar si muchiile discrete creeaza o imagine a partii frontale care abunda de prezenta si sportivitate. Puternic inclinat, parbrizul pare sa se extinda perfect in acoperisul panoramic fumuriu si se combina cu noua interpretare a grilei radiatorului si cu prizele de aer pentru a oferi partii frontale o pozitie joasa. "Rinichii" sunt situati ceva mai jos fata de faruri, iar priza de aer centrala este mai aproape de sosea decat cele doua prize de la extremitati. Aceasta face ca centrul automobilului sa para mai jos, subliniind dinamica designului partii frontale.

"Rinichii" au forma trapezoidala familiara pentru grila BMW, dar intr-o forma rasturnata, astfel ca sunt mai lati in partea inferioara. Aceasta declaratie clara accentueaza independenta BMW Concept X2, precum si latimea partii frontale si pozitia solida a automobilului. Modelate grafic si puternic inclinate, barele din grila radiatorului creeaza un efect de "nas de rechin" inconfundabil, ceea ce face ca aceasta zona a automobilului sa aiba un plus de profunzime si sculptura.

Datorita contururilor plane ale tuburilor, aspectul specific BMW al farurilor circulare duble capata o forma mai hexagonala. Tehnologia laser utilizata de faruri permite o grafica foarte subtire a luminii, in timp ce simbolul X de culoare albastra din centrul tuburilor hexagonale adauga inca un accent tehnic.

Spatele completeaza designul exterior intr-o maniera distinctiva. Elementele de accentuare a latimii, precum luneta subtire si liniile orizontale, reduc inaltimea perceputa a BMW Concept X2 si subliniaza pretentiile sale sportive. Din acest unghi, poti vedea cum luneta iese elegant de sub spoilerul de pe acoperis si subliniaza caracterul sportiv al automobilului. De asemenea, privirea este atrasa de conicitatea proeminenta a habitaclului de-a lungul partilor laterale. Aceasta formeaza a zona puternica a umerilor, ceea ce ii permite sa evidentieze pozitia lata si musculoasa a automobilului. Sub habitaclu, stopurile ascutite radiaza o intentie dinamica. Interpretarea noua a formei "L" specifica stopurilor incadreaza elementul LED ca o sculptura tridimensionala luminoasa ce face ca spatele sa fie atractiv.

Save

Distribuie acest articol!