Primul BMW Art Car creat de un artist din China
05.09.2016
        
Distribuie acest articol!   

Cao Fei, primul artist din China mandatat sa conceapa un BMW Art Car, a prezentat sursele de inspiratie si conceptul de design pentru “sculptura mobila” in cadrul unei intalniri cu presa la studioul sau din Beijing, ce a avut loc la 25 august. Cel de-al 18-lea BMW Art Car, dezvoltat pe baza unui model BMW M6 GT3, este pregatit sa debuteze in 2017. Inspirata de viteza masinilor de curse si de schimbarile uriase ale societatii chineze din ultimele decenii, Cao Fei va folosi aceasta instalatie pentru a interpreta temele secolului precum condusul automat si convergenta dintre universurile virtuale si realitate.

Asemenea multor proiecte BMW Art Cars anterioare, cel de-al 18-lea membru al colectiei va participa intr-o competitie sportiva, de data aceasta din Asia, si apoi va fi expus intr-un muzeu important, fiind cel mai recent exemplu al misiunii BMW Group de a promova arta si comunicarea interculturala.

Cao Fei este considerata unul dintre cei mai importanti artisti tineri care au aparut din China. Prin proiectele multimedia unice in care exploreaza schimbarile rapide ce se petrec in societatea chineza din prezent, ea este activa pe scena internationala a artei de aproape doua decenii. In noiembrie 2015, juriul proiectului BMW Art Car, compus din 12 directori si curatori renumiti de muzee, i-a votat in unanimitate pe Cao Fei si pe artistul american John Baldessari sa fie cei care vor crea al 18-lea si al 19-lea BMW Art Car. Juriul a apreciat “in special modul in care ea ar putea transforma automobilul intr-o parte imaginara a universului ei paralel”, precum si noua perspectiva pe care o prezinta lumii.

Interactiunea perfecta dintre design, automobile, curse, tehnologie si arta contemporana a contribuit ca fiecare BMW Art Car sa devina legendar atat in industria auto, cat si in lumea artei. In 1975, impreuna cu Jochen Neerpasch, primul director BMW Motorsport, pilotul francez Herve Poulain a venit cu ideea de a crea un tablou pe modelul sau BMW 3.0 CSL si a colaborat cu artistul american si prietenul Alexander Calder sa picteze primul BMW Art Car, acesta fiind momentul de aparitie al colectiei.

De-a lungul urmatorilor 41 de ani, BMW a invitat 17 artisti de pe mapamond sa creeze designul unor modele BMW, printre acestia figurand unii dintre cei mai renumiti artisti ai momentului respectiv: Alexander Calder (1975), Frank Stella (1976), Roy Lichtenstein (1977), Andy Warhol (1979), Ernst Fuchs (1982), Robert Rauschenberg (1986), Michael Jagamara Nelson (1989), Ken Done (1989), Matazo Kayama (1990), César Manrique (1990), A. R. Penck (1991), Esther Mahlangu (1991), Sandro Chia (1992), David Hockney (1995), Jenny Holzer (1999), Olafur Eliasson (2007), Jeff Koons (2010).

Proiectele BMW Art Car au o traditie indelungata in competitiile sportive – in conformitate cu filosofia marcii BMW privind “Placerea de a conduce”, ele combina inovatia continua cu viteza si arta. Toate modelele BMW Art Car sunt “sculpturi mobile” construite din modele de productie sau masini de curse, iar opt dintre aceste automobile rafinate au excelat pe circuite si au obtinut rezultate extraordinare.

Distribuie acest articol!