Asa arata BMW Art Car by John Baldessari
05.12.2016
        
Distribuie acest articol!   

In data de 30 noiembrie, ziua de avanpremiera VIP a editiei din acest an a Art Basel Miami Beach, BMW Art Car by John Baldessari a avut premiera mondiala. Cel de-al 19-lea automobil din colectia BMW Art Car a fost conceput de maestrul american al artei conceptuale si a fost dezvaluit in prezenta artistului, a lui Ludwig Willisch (presedinte si director executiv al BMW of North America) si a lui Jens Marquardt (director BMW Motorsport) in cadrul unei receptii exclusiviste ce a avut loc la Gradina Botanica din Miami Beach. Modelul BMW M6 GTLM al lui John Baldessari, o masina de curse ce dezvolta 585 CP, va fi expus publicului pana la inchiderea Art Basel. Continuand o traditie de peste 40 de ani a BMW Art Cars, "sculptura in miscare" a lui John Baldessari isi va dovedi calitatile pe circuit in cursa de 24 de ore de la Daytona, pe 28-29 ianuarie 2017.

„Anterior, am facut o singura lucrare in viata mea care a implicat un automobil, iar aceasta a fost imaginea unei masini. Asa ca pentru proiectul BMW Art Car, am intrat pe un teritoriu necunoscut, nu doar in ceea ce priveste subiectul, ci si prin trecerea de la arta bidimensionala la cea tridimensionala. O provocare ce mi-a placut! Toate ideile mi-au venit dintr-o data: de exemplu, punctul rosu de pe acoperis, astfel incat sa-l poti vedea de sus, FAST pe o parte si o imagine a masinii pe cealalta parte. Imi place ambiguitatea de a avea doua dimensiuni si trei dimensiuni in acelasi timp. Considerand automobilul ca un simbol al vietii contemporane, conceptul meu s-a transformat intr-o satira jucausa, dar evidentiaza si unele dintre ideile emblematice pe care le folosesc. Asa ca puteti spune, BMW Art Car este, fara indoiala, o creatie Baldessari tipica si cea mai rapida capodopera pe care am creat-o vreodata!”, a declarat John Baldessari.

Pentru cel de-al 19-lea BMW Art Car, John Baldessari, ca legenda a intregii scene a artei din Los Angeles, a atras prin faimoasele sale simboluri artistice. In conceperea masinii, artistul american a apelat la dispozitive stilistice binecunoscute si a creat o lucrare care unifica practicile sale creatoare din ultimii 50 de ani intr-o maniera unica. Ca adept al minimalismului, el a lucrat cu culori precum rosu, galben, albastru si verde si cu puncte monocrome, lasandu-si amprenta asupra BMW M6 GTLM prin culorile sale familiare. Jocul ironic al lui Baldessari asupra multidimensionalitatii masinii de curse ca obiect de arta este cel mai evident in reflectarea grafica a masinii din profil. Iar prin „FAST” ca element tipografic central, artistul transfera in mod indraznet puterea BMW Art Car catre exterior si il face sa fie accesibil din punct de vedere vizual pentru spectatorii de pe circuit si din muzeu.

John Baldessari a condus si a supervizat designul celui de-al 19-lea BMW Art Car, care a fost realizat cu ajutorul unei echipe de ingineri BMW la inceputul lunii noiembrie la centrul de pregatire pentru vopsit si caroserii pe care BMW il are la Oxnard, in California.

In ianuarie 2016, BMW M6 GTLM a debutat pe Daytona International Speedway. A trecut primul test competitional si s-a clasat pe locul al cincilea. Cel de-al 19-lea BMW Art Car va fi supus testelor in aceeasi locatie si va concura in cursa de 24 de ore de la Daytona, la 28-29 ianuarie 2017. Inscrisa de BMW Team RLL, masina va participa in IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC).

Cu incepere din 1975, 17 artisti din lumea intreaga au creat BMW Art Cars pe baza automobilelor BMW contemporane. Colectia a fost inaugurata cand pilotul si pasionatul de arta francez Herve Poulain, in colaborare cu directorul BMW Motorsport de la acea vreme, Jochen Neerpasch, i-a cerut prietenului sau, artistul american Alexander Calder, sa creeze designul unei masini. Rezultatul a fost un BMW 3.0 CSL care in 1975 a concurat in cursa de 24 de ore de la Le Mans si care a devenit imediat o favorita a spectatorilor: colectia BMW Art Car lua nastere. BMW Art Cars sunt expuse nu numai la domiciliul lor, Muzeul BMW din Munchen, ci si calatoresc pretutindeni in lume la expozitii si muzee din Asia, Europa si America de Nord.

In noiembrie 2015, in cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Solomon R. Guggenheim, BMW Group a anuntat numele celor doi artisti care vor crea urmatoarele BMW Art Cars. Pe langa artistul american John Baldessari, artistul media Cao Fei, una dintre cele mai importante reprezentate ale artei contemporane din China – tocmai a primit premiul CAA Artist of the Year si a avut o expozitie solo la MoMA PS1 in 2016 -, creeaza in prezent designul unui alt automobil al acestei colectii legendare. Premiera mondiala a celui de-al 18-lea BMW Art Car va avea loc in vara anului 2017. Prin angajamentul lor, Cao Fei si John Baldessari se vor alatura unei liste de artisti renumiti precum Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg si David Hockney.

Save

Save

Save

Distribuie acest articol!