Renault EZ-GO - primul vehicul robot din lume conceput pentru carsharing urban
07.03.2018
        
Distribuie acest articol!   

Renault EZ-GO este primul concept vehicul-robot, electric si autonom, de tip carsharing, care permite utilizatorilor sa se deplaseze dintr-o locatie precisa, o statie sau dintr-un punct localizat prin aplicatie. Potrivit Renault, crearea unor astfel de servicii, legate de infrastructurile urbane, de analizele de date sau asocierea cu senzori inteligenti, vor juca un rol-cheie in succesul solutiilor de mobilitate si al oraselor inteligente de maine. EZ-GO este atat un serviciu, cat si un vehicul-robot conceput pentru a fi utilizat atat de companii, cat si de persoane private. Aceasta reprezinta o alternativa pentru autoturisme si transport public, cum ar fi metroul sau autobuzul.

„Serviciile de mobilitate la cerere si de tip carsharing reprezinta o oportunitate importanta pentru Renault, in special in zona urbana. Multe orase au o populatie imbatranita sau foarte tanara si sunt in cautarea unor noi solutii de mobilitate”, declara Thierry Bollore, director general adjunct al Grupului Renault. „Am inceput deja sa dezvoltam acest tip de servicii. Datorita expertizei noastre in domeniul vehiculelor private si vehiculelor utilitare usoare, credem ca Groupe Renault este bine pozitionat pentru a investi in piata de mobilitate electrica, autonoma si conectata. Noul nostru concept de masina ofera o privire asupra viitorului”.

Disponibil la cerere, prin intermediul aplicatiilor sau al statiilor fixe raspandite in oras, acest robot combina flexibilitatea si confortul masinilor personale cu eficienta si siguranta transportului public, lucru care permite pasagerilor sa nu isi mai faca griji cu privire la drum.

Datorita design-ului sau inovator, vehiculul extinde la maxim vizibilitatea senzorilor in sistemul sau autonom si permite luminii naturale sa intre prin acoperisului panoramic de sticla. Inaltimea restransa a acestui vehicul robot nu limiteaza vederea pietonilor. Odata conectat la statia sa, vehiculul ofera o platforma larga echipata cu o rampa pentru a permite atat utilizatorilor de scaune rulante, cat si persoanelor valide, sa urce cu usurinta. Caracteristicile EZ-GO raspund directiei strategice „Easy Life” a marcii Renault, care se bazeaza pe simplitate.

„Am conceput EZ-GO ca simbol al orasului. Acest model electric si autonom exploreaza beneficiile mobilitatii de tip carsharing pentru publicul larg”, spune Laurens van den Acker, directorul de design, Renault Group. „Elegant si adaptat mediului urban, vehiculul ofera vizibilitate de neegalat la 360 de grade spre oras, un spatiu prietenos si placut pentru relaxare”.

Renault EZ-GO este echipat cu o capacitate de conducere autonoma de nivel 4, ceea ce inseamna ca este capabil sa pastreze distanta fata de vehiculul din fata, sa ramana pe o banda de circulatie sau sa o schimbe si sa se intoarca intr-o intersectie. De asemenea, poate sa evite in siguranta cazuri de incidente exceptionale din apropiere, in mod independent sau prin conexiunea cu centrul sau de control. Renault EZ-GO promoveaza in mod activ siguranta pasagerilor datorita vitezei maxime de 50 km/h. In plus, usa larga frontala permite trecerea si oprirea autovehiculului in siguranta si departe de trafic, cu o lumina la sol indicand locul unde se va deschide platforma.

Tehnologia inovatoare Renault 4CONTROL cu patru roti directoare a fost, de asemenea, integrata in vehicul pentru a promova agilitatea si precizia.

Conceptul EZ-GO propune o viziune a robotului de maine. Ambitia Grupului este de a comercializa noi solutii de mobilitate care includ carsharing, vehicule roboti si servicii de mobilitate la cerere. In acest scop, va continua sa dezvolte si alte inovatii prin intermediul parteneriatelor sale cu alte companii private si cu sectorul public, profitand in acelasi timp de resursele de cercetare si dezvoltare ale Aliantei Renault-Nissan-Mitsubishi.

Distribuie acest articol!