Focus: Evolutia vanzarilor de automobile electrice in tarile UE din est
10.05.2018
        
Distribuie acest articol!   

Dupa publicarea articolului despre vanzarile de automobile electrice in rasaritul Europei, am primit mai multe intrebari legate de modelele cele mai vandute in tarile din zona UE. Ne-am intors la datele furnizate de EV-volumes si am alcatuit topul modelelor vandute in ultimii cinci ani in doua catagorii, 100% electrice (EV) si hibrizi plug-in (PHEV).

La categoria EV, in Polonia, Cehia si Ungaria, tarile cu vanzarile cele mai mari din blocul rasaritean membre UE, preferintele au fost asemanatoare cu cele globale, pentru:

Nissan LEAF – cel mai bine vandut model pe plan mondial

Renault ZOE – cel mai bine vandut model in Europa

Tesla Model S – cel mai vandut model in SUA

BMW i3, cel mai bine vandut model in Romania, apare de asemenea in top 3 in pietele cele mai mari din est.

Ne intrebam daca lipsa diversitatii modelelor 100% electrice, semnalata in mai multe articole, duce la polarizarea pietei de EV?

Primele trei modele depasesc 60% din totalul vanzarilor in Polonia (62%), Cehia (63%) si Ungaria (62%). In Romania mai trebuie sa adaugam si cele 31 Tesla Model S, locul patru din totalul vanzarilor, ca sa depasim 60% din totalul vanzarilor.

La categoria hibrid plug-in (PHEV), varietatea modelelor existente pe piata duce la o repartizare mai diversa a preferintelor cumparatorilor, chiar daca totalul vanzarilor este mai mic decat cel inregistrat de modelele electrice 100%.

Cu toate ca am prezentat mai sus doar topul din cele mai mari trei piete din est plus Romania, clasamentele alcatuite pe baza vanzarilor din toate tarile rasaritene, membre UE, arata asemanator. O mentiunea importanta pentru Tesla Model S, care ocupa locul 3, depasind cu cateva unitati vandute pe parcursul a cinci ani, modelul Renault ZOE.

TOP EV toate tarile din est membre UE
Nissan Leaf – 1.381
BMW i3 – 1.286
Tesla Model S – 429

TOP PHEV toate tarile din est membre UE
Mitsubishi Outlander PHEV – 477
BMW X5 PHEV – 283
BMW i8 – 170

In timpul analizei informatiilor despre vanzarile din estul Europei in tarile ce nu fac parte din UE, am remarcat doua cifre:
Cel mai bine vandut model EV in Rusia: Tesla Model S – 221
Cel mai bine vandut model PHEV in Ucraina: Mitsubishi Outlander – 675

Opinia electromobilistului:

Considerati ca topul modelelor cele mai vandute in Romania se va modifica odata cu lansarea vanzarii de Nissan LEAF, de catre Nissan Romania, in vara acestui an?

Va multumim pentru colaborare!

db

Distribuie acest articol!