Premiera electrica, intr-un campionat de viteza din Romania
13.06.2018
        
Distribuie acest articol!   

”E o senzatie unica, e viitorul!” – a fost concluzia celor patru piloti profesionisti invitati sa conduca prima masina electrica ce participa la o competitie de viteza din Romania.

Pe 9 si 10 iunie, la Brasov a avut loc cea de-a treia etapa a Campionatului National de Viteza in Coasta Dunlop 2018. Printre vedete s-a aflat si un Volkswagen Golf GTI, proaspat transformat total intr-o masina electrica de curse, care a stat la poze cu admiratorii pasionati de motorsport. Masina electrica din etapele precedente a ramas insa in continuare in competitie, ca deschizatoare de drum.

La invitatia lui Sorin Ghisoi, multiplu campion national la competitiile de viteza, alti patru piloti profesionisti cu state vechi in motorsport au incercat in premiera masina electrica, in conditii de vizibilitate si aderenta reduse, pe un traseu de 5 km si o diferenta de nivel de 235 m, in conditii de ploaie.

Dan Gartofan a fost primul dintre pilotii profesionisti care l-au mutat pe Sorin Ghisoi in dreapta, pentru a incerca si el masina electrica. Cu o experienta de 25 de ani in competitii, are in palmares nenumarate titluri si trofee. Pe langa pasiunea pentru adrenalina, Dan da dovada si de spirit de responsabilitate sociala, demarand in urma cu cateva luni un proiect de educatie rutiera, ERA – Educatie, Responsabilitate, Atitudine, in colaborare cu institutii de stat din Brasov. Programul este dedicat elevilor de clasa a XII-a din 40 de licee brasovene si va fi reluat odata cu inceperea scolii, in aceasta toamna.

Legat de experienta din acest weekend, cand a pilotat in premiera o masina electrica, pilotul Dan Gartofan declara: ”Este o masina pentru oameni cuminti, care nu mai suporta zgomotul. Haha, e clar ca glumesc, da? Eu vreau sa il felicit pe Sorin Ghisoi pentru initiativa de a gandi un asemenea proiect eco, e clar ca acesta este viitorul, catre asta tindem toti, chiar daca mie, unul, deocamdata inca imi place zgomotul. Il las pe Sorin sa fie el primul”.

Lucian Radut, cel care a si castigat aceasta a treia etapa a Campionatului National de Viteza in Coasta, cu un timp de 2’40”597 pe un traseu de 5 km, a fost cel de-al doilea pilot profesionist care a incercat masina electrica in acest weekend. ”A fost o exprienta unica, mai ales ca nu am mai mers niciodata cu o masina electrica. Am mers cu trotinete, biciclete, cu orice altceva electric, dar nu cu masina. Ii multumesc lui Sorin ca mi-a facut aceasta propunere si am incredere in el ca va duce la capat cu bine acest proiect care schimba lumea. Ne stim de vreo 20 de ani si am toata increderea in el”, a declarat Lucian Radut.

Ovidiu Zaberca a incercat si el in acest weekend ochioasa masina. Numele pilotului resitean este strans legat de cel al tatalui sau, Nicolae Zaberca, pilot ce facea furori in anii 80 pe ciurcuite si traseele de coasta din tara. Tatal lui i-a fost sprijin si este in continuare in tot ceea ce Ovidiu a intreprins si continua sa realizeze. La fel ca si ceilalti piloti invitati ai lui Sorin Ghisoi, se mandreste si el cu locuri importante in clasamentele competitiilor de viteza ale Romaniei. In ceea ce priveste experienta conducerii unei masini electrice, Ovidiu marturiseste: ”M-a surprins atata liniste, e ceva foarte nou, n-am auzit decat anvelopele. Mi se parea ca ma uit la TV la Formula 1, nu ca merg pe traseu! Eu il felicit pe Sorin ca a avut ideea asta si cine stie, poate chiar o sa trecem toti pe masina electrica de curse, ca la masini de strada cam asta cred ca se va intampla cu siguranta in viitor”.

Celor trei piloti care au raspuns provocarii lui Sorin Ghisoi de a face o tura cu masina electrica li s-a alaturat si Mihai Beldie, care, pe langa pilot de curse si instructor acreditat, mai este si fondatorul unui vlog auto, unde impartaseste pasiune, experiente si informatii utile pentru iubitorii de masini. Mihai, care l-a avut in dreapta pe un admirator al competitiilor de viteza, totodata castigator al unui concurs organizat pe vlogul lui, Vroom Vroom vlog, a pus muzica clasica pe durata urcarii si s-a distrat copios. ”Imi place tare mult, e super wow senzatia, e foarte tare proiectul, eu mai vin sa ma dau cu masinuta asta asa de tacuta, daca ma mai primiti”, a declarat, entuziasmat, pilotul-vlogger.

In etapele precedente, silentioasa masina a cucerit si inimile altor curajosi care au experimentat senzatii tari, intre ei numarandu-se si politistul Marian Godina, care a schimbat perceptia romanilor asupra institutiei in care lucreaza, Bianca Constantin, detinatoarea titlului Miss Universe 2009, Corina Nivnea, Miss Global Beauty Queen 2015, jurnalistul Marius Saizu, fost pilot de incercari, prezentatoarea TV Teodora Antonescu, bloggeri, vloggeri etc.

Urmatoarea etapa a Campionatului National de Viteza in Coasta Dunlop 2018 are loc la Resita, in zilele de 30 iunie si 1 iulie 2018.

Distribuie acest articol!