WM Motors - un start-up electric care isi tine promisiunile
04.06.2018
        
Distribuie acest articol!   

Cand WM Motors, un nou start-up electric cu sediul in Shanghai, a prezentat, pe 11 decembrie 2017, primul model EX5 SUV, cu planuri de lansare in productie in a doua jumatate a anului 2018, a starnit comentarii ironice si multa curiozitate.

Este frecvent in lumea noilor “producatori auto electrici”, ca promisiunile mari sa fie urmate de realizari mai mici si lista celor ce nu si-au atins obiectivele trambitate cu surle si fanfare nu ocoleste nume celebre, ca Tesla sau Fisker.

Aflam la prezentarea din Shanghai ca noul SUV electric va avea o autonomie de 600 km si va costa sub 200.000 yuani (26.600 euro), fiind incarcat cu tehnologie moderna de navigatie si comunicare.

Fondatorul companiei, Freeman Shen, arhitectul achizitiei firmei Volvo de catre grupul chinez Geely, a reusit sa atraga investitori puternici.

Firmele chinezesti Baidu, Amiba Capital si Susquehanna International Group din SUA au contribuit cu aproximativ doua miliarde de euro la finantarea noului model si construirea unei fabrici noi cu capacitate de 100.000 SUV-uri EX5 pe an.

Lucrurile au evoluat rapid din decembrie 2017 si, dupa doar patru luni, detalii noi au fost prezentate publicului dornic sa achizitioneze noul SUV de dimensiuni medii (4.585 mm lung, 1.835 mm lat, 1.672 mm inalt), asemanator cu Dacia Duster (4.341 mm lung, 1.804 mm lat, 1.687 mm inalt).

Cu ajutorul acumulatorilor furnizati de cel mai mare producator global de baterii pentru tractiune rutiera, firma CAT (Contemporary Amperex Technology Co.), cu sediul in orasul Zhangwan, provincia Fujian, pretul noului EX5, in varianta de baza, a scazut la 166.500 yuani (22.200 euro).

Deocamdata EX5 este destinat pietei din China, unde dupa subventiile guvernamentale pretul coboara la 99.000 yuani (13.200 euro).

Intentiile lui Freeman Shen, deloc ascunse sub initialele WM, ce provin de la numele oficial al firmei Weltmeister (campion mondial, in limba Germana) este sa aduca modelul in Europa cat de curand posibil.

Opinia electromobilistului:

Ati fi interesati de achizitionarea unui “Duster” electric, avand carateristici si pret apropiate de cele cele ale lui WM EX5?

Va multumim pentru colaborare!

db

Distribuie acest articol!