Noul guvern italian are ca obiectiv un milion de automobile electrice pe sosele, pana in 2022
17.07.2018
        
Distribuie acest articol!   

Pentru toti criticii lui Elon Musk, notoriu pentru obiective indraznete si realizari intarziate, a sosit momentul unei diversiuni… politice.

In programul aliantei care va guverna Italia a fost introdus un capitol referitor la electrificarea parcului auto, cu un obiectiv foarte indraznet: de a avea un million de autovehicule electrice pe sosele pana in anul 2022.

Asa cum semnalam intr-un recent articol in care analizam paralela intre evolutia pietii auto din Italia si Romania si cum reiese si din graficul alaturat, preluat de la Bloomberg, Italia are in prezent cea mai mica penetratie de automobile electrice dintre tarile Europei de Vest.

Considerand ca succesul din Norvegia a fost obtinut cu subventii masive guvernamentale si sustinerea in Franta pentru achizitionarea unui automobil electric este de aproximativ 10.000 de euro, ca in Romania, ajungem la concluzia ca programul italian de electrifciare a parcului auto ar putea costa 10 miliarde de euro, in urmatorii cinci ani.

O propunere financiara curajoasa, dar nu imposibila, considerand ca marele “electro-sceptic” al industriei auto, Sergio Marchione, a pus de o parte noua miliarde de euro pentru dezvoltarea de automobile electrice pana in 2022.

Un alt partener major in demersul de electrificare a parcului auto Italian este Enel, cea mai mare firma de productie si distributie a curentului electric din Europa, care are in plan instalarea a 14.000 de statii de incarcare in Italia, pana in 2022.

Dupa cum declara insa Francesco Venturini, directorul subsidiarei Enel X, responsibila in cadrul grupului cu autovehicule electrice: “fara o politica coerenta a guvernului si o viziune clara, suntem lasati in jungla. Industria auto este pregatita pentru tranzitie, ar fi bine sa avem o directie clara si de la politicieni”… Oare regasim aici o alta paralela cu situatia de la noi?

db

Distribuie acest articol!