Valoarea actiunilor Tesla a crescut cu 2.000%, dupa 8 ani de la cotarea pe bursa
02.07.2018
        
Distribuie acest articol!   

In iunie 2010, firma Tesla a lansat prima oferta publica de actiuni, cotata initial pe bursa la 17 dolari/actiune. Cu toate ca nu a realizat profit in acesti opt ani, firma fascineaza o categorie de investitori, care vad in Tesla firma auto a viitorului.

Viitorul intruchipat de Tesla nu se rezuma doar la exclusivitatea productiei de modele electrice, ci si la dezvoltarea si fabricarea acumulatorilor in propria fabrica (in colaborare cu Panasonic), construirea primei retele globale de incarcare, vanzarea si livrarea automobilelor direct clientilor, fara intermediari, reutilizarea acumulatorilor vechi pentru instalatii de stocare a energiei electrice, produsa cu acoperisuri cu tigle solare, realizate tot de Tesla.

Pe langa aspectele neconventionale de productie si automatizarea masiva, uneori excesiva, dupa declaratiile lui Elon Musk, Tesla a perfectionat in industria auto actualizarile continue de software OTA, (over the air) despre care am relatat pe larg, spre deliciul proprietarilor, ai caror automobile devin tot mai “destepte”, tinand pasul cu ultimele noutati din domeniu.

In timp ce actiunile Tesla sunt cele mai speculate pe bursa americana, o categorie de investitori castigand sume serioase atunci cand valoarea scade, cei ce cred in viitorul Tesla beneficiaza in prezent de un castig considerabil. La aniversarea de opt ani, pretul de 347 dolari/actiune reprezinta o crestere de 2.000%, ceea ce inseamna o valoare a firmei Tesla mai mare de 58 miliarde de dolari, aproape de valoarea pe piata a celui mai mare producator auto american, GM (General Motors).

In media au aparut imagini de la o sarbatoare interna la atingerea productiei de 5.000 de unitati Model 3 pe saptamana. Sustinatorii se grabesc sa laude succesul. Dusmanii scot in evidenta ca productia a fost atinsa cu mare intarziere, promisiunea initiala fiind decembrie 2017.

Tot ce este mai important in atingerea obiectivului de 5.000 de unitati Model 3 pe saptamana, in paralel cu mentinerea ritmului de 2.000 de exemplare Model S si X, a fost sintetizat de Elon Musk intr-un mesaj adresat echipei Tesla, care a trecut timp de un an prin “iadul productiei de masa” (production hell) pentru Model 3: “Cred am devenit o companie auto adevarata… Va multumesc pentru efort si dedicatie”.

In cele din urma, va conta doar reactia investitorilor dupa sarbatoarea nationala americana de 4 iulie, cand bursa se redeschide si tranzactiile cu actiuni vor continua, alimentate de pasiuni intense pro si contra.

db

Distribuie acest articol!