Bugatti Divo - Chiron dus la extrem, pe viraje
29.08.2018
        
Distribuie acest articol!   

Bugatti a dezvaluit Divo, un hypercar derivat din Chiron, cu o caroserie elaborata, special conceputa din punct de vedere aerodinamic. Numele vine de la pilotul francez Albert Divo, dublu castigator al cursei de la Targa Florio, in perioada interbelica, la volanul unui Bugatti.

La prima vedere, Divo pare a fi o versiune revizuita a lui Chiron. In realitate, lucrurile sunt mult mai complicate, nefiind vorba doar de un Chiron modificat, chiar daca interiorul si puterea (1.500 CP, furnizata de un W16 cvadri-turbo de 8.0 litri) sunt neschimbate, iar pe linia dreapta Divo este chiar la lent, avand viteza maxima limitata la 380 km/h!

Totusi, cum se justifica pretul unui Divo, stabilit la 5 milioane de euro? In primul rand, diferenta se regaseste in comportamentul dinamic al masinii, Divo avand o apasare aerodinamica superioara in viraje: 460 kg la 380 km/h. Cu o asemenea portanta negativa, Divo are o acceleratia laterala de 1,6 G – cea mai ridicata valoare inregistrata vreodata la un model Bugatti!

Sasiul, suspensia si franele au fost si ele imbunatatite.

Astfel, pe circuitul Nardo din Italia, Divo a fost cu 8 secunde mai rapid pe un tur, decat Chiron!

Unele transformari aerodinamice sunt vizibile usor de la prima vedere: clasicul calandru a fost marit si este flancat de doua prize de aer supradimensionate si ele, in locul farurilor apar doua lumini de zi cu LED in forma literei C, in timp ce proiectoarele sunt ascunse intr-o fanta cu deschiderea de doar 35 mm. Spatele este marcat de un imens eleron (1,83 m) si de difuzorul impozant.

Pe laterale apar culorile drapelului francez, amintind ca Bugatti continua sa fie asamblat la Molsheim, in Alsacia.

Chiar daca performantele dinamice au prevalat, Divo nu face nici un rabat in privinta rafinamentului interior. Sunt folosite materiale nobile si Alcantara, scaunul soferului este imbracat in culoarea „Divo Racing Blue”, specifica modelului, in timp ce locul pasagerului este tapitat in gri satinat.

In ciuda pretului piperat, toate cele 40 de exemplare Divo planificate sa fie produse au fost deja vandute!

Distribuie acest articol!