Sunteti pregatiti pentru o vacanta electrica?
06.08.2018
        
Distribuie acest articol!   

Rulotele de vacanta, trase sau motorizate, au fost intotdeauna asociate cu libertatea, cu posibilitatea de a calatori oriunde si oricand, transformandu-se uneori intr-un stil de viata nomad modern.

Continuand seria de articole de vacanta despre electromobilitate, am pornit pe urma anuntului Nissan despre lansarea in productie, la Barcelona, a unor campere cu tractiune electrica, bazate pe van-ul NV200, intalnit frecvent ca vehicul de distribuite in orasele din Asia si Europa.

Pana de curand camperele electrice au rezultat din munca unor entuziasti sau a unor firme specializate in transformarea unor vanuri electrice in vehicule de vacanta.

Prezentate la Salonul Auto de la Madrid si destinate deocamdata pietii din Spania, variantele electrice Nissan e-NV200 sunt echipate cu acumulatorul de 40 kWh, cunoscut in Romania de la modelul Nissan LEAF. Aceasta solutie asigura o autonomie de 200 km, ceea ce s-a dovedit ca fiind suficient pentru traseul zilnic parcurs in oras. Dar oare va fi autonomia suficienta si pentru cei cu “dor de duca”, care cauta prin intermediul acestei solutii locurile cele mai frumoase si uneori singuratice?

Asteptata in toamna acestui an, varianta cu acumulator de 60 kWh ne da speranta unei autonomii mai mari atat pentru LEAF, cat si pentru turistii dornici de o “independenta electrica” ceva mai mare de 200 km, care sa acopere etapele mai lungi.

Incarcarea peste noapte de la prizele existente in campinguri va deveni conditia de continuare a calatoriei, ceea ce presupune in viitor includerea in planificarea excursiei si identificarea statiilor de incarcare de pe traseu, sau inlcuderea unor mici ocoluri pentru alimentare.

Pentru multi pare o bataie de cap suplimentara, dar pentru electromobilistii convinsi este doar un pas consecvent in aceeasi directie, cea de reducere a emisiilor poluante cauzate de motoarele cu ardere interna.

db

Distribuie acest articol!