EXPERIENTE ELECTROMOBILISTICE - impresii de la un prim test drive Kia Soul electric
06.09.2018
        
Distribuie acest articol!   

Inauguram astazi un capitol nou in cadrul rubricii Electromobilitate, prin care acordam spatiu cititorilor, pentru a face cunoscute experientele personale legate de orice aspect al universului auto electric. De la drive test la statii de incarcare, de la finantare la experiente in service, tot ce tine de ecosistemul transportului electric este bine venit la noua noastra rubrica, denumita Experiente Electromobilistice. Recompensa pentru cele mai bune contributii vor fi  invitatii la teste cu masinile electrice din flota 24auto.ro.

Demaram noua initiativa cu impresiile trimise la redactie de Mircea Adam, de profesie IT architect, din timpul primului sau test drive cu un Kia Soul electric. Intitulat „Kia Soul EV – impresia mea, dincolo de cifre si review-uri”, materialul este redat mai jos in forma integrala, cu acordul autorului. Noi am adaugat doar imaginile surprinse in timpul drive testului.

PE SCURT
Soul pentru mine in cifre este media aritmetica a competitiei (Leaf/Zoe) cu un spatiu interior generos si practicabilitate sporita pentru deplasari locale frecvente.

O vad perfecta:

  • pentru o familie din suburbie
  • pentru un business (companii/ start-up-uri care doresc sa adopte conceptul green)
  • sau, de ce nu, pentru cine isi doreste o masina „full electric” cu putine compromisuri si relativ accesibila: acum.

IMPRESII DIN DRIVE-TEST
Interior: am simtit ca sunt la volanul unei masini automate „normale” cu motor termic: bine echipata, confortabila si placuta.

Ca sofer, mi-a placut sa descopar:

  • bordul in dreptul meu (nu in centru, ca de exemplu la Toyota Prius)
  • multitudinea de setari la discretie
  • pozitia ideala la volan repede gasita

Pe sosea, surpriza „electrica”, acel element „wow” al unui EV intra in actiune imediat: mai precis chiar din momentul in care rotile incep sa se invarta. E o placere sa conduci masina din mici impulsuri ale pedalei de acceleratie – este confortabila, gratioasa. Modul „B” este frana regenerabila, asadar obtii cu usurinta acel „one pedal drive” cu Soul. Linistea din interior pentru mine a facut totul: daca esti atent si nu porti o conversatie respectiv nu asculti muzica, vei auzi incet cauciucurile pe drum si.,. atat. Mintea va cauta constant sa auda ceva zgomot de la un motor inexistent si acest lucru e interesant pentru ca aceasta „liniste” este noul normal – te poti obisnui repede si personal as putea conduce asa ceva zilnic cu drag.

Trapa de pe tavan aduce un plus in ecuatia de impresii placute si da un sentiment de libertate categoric – Piesa lui Santana cu Rob Thomas – Smooth ar fi mers in surdina.

IN FINAL

M-am intors la propria masina, am pornit motorul diesel, iar pentru cateva secunde am ramas ganditor in parcare la Kia si cautam cu privirea masina pe care tocmai am condus-o…

Mircea Adam

Distribuie acest articol!