Skoda Scala, un Audi A3 Sportback in versiune abordabila
06.12.2018
        
Distribuie acest articol!   

Skoda a dezvaluit oficial noua compacta Scala, care inlocuieste modelul Rapid Spaceback. Ca pozitionare in gama Skoda, Scala se afla foarte aproape de Fabia Combi. Spre deosebire de vechiul Rapid, vine cu numeroase imbunatatiri la capitolul tehnologie si calitate. Intre modelele din Grupul Volkswagen, Scala este, daca vreti, versiunea proletara a mult mai rafinatului Audi A3 Sportback.

Prefigurat de conceptul Vision RS, expus la Salonul de la Paris 2018, modelul de serie Scala prezinta noul limbaj stilistic al marcii Skoda, caracterizat de un plus de dinamism si mai multa emotie. In premiera europeana la Skoda, logo-ul din spate a fost inlocuit de numele marcii, aplicat in zona centrala, pe hayon.

Aproape nicio surpriza la interior, unul clasic Skoda, spatios si practic. Cele mai interesante schimbari sunt la bord, dominat de display-ul central cu diagonala intre 6,5 si 9,2 inch, in functie de nivelul de dotare. De remarcat asezarea acestuia mult mai inspirata, fiind acum mai usor de observat de catre sofer, gratie  rocadei cu fantele de climatizare. Plansa de bord este oferita optional in versiune digitala, cu un display de 10,25 inch diagonala.

Platforma tehnica utilizata este MQB A0 a Grupului Volkswagen, deja folosita la noile SEAT Ibiza si Volkswagen Polo. Scala masoara 4,36 m lungime, 1,79 m latime, 1,47 m inaltime si are ampatamentul de 2,65 m. Volumul portbagajului este tipic Skoda, adica extrem de generos, cuprins intre 467 litri (standard) si 1.410 litri (cu bancheta spate rabatata total).

Motorizarile sunt asigurate de patru agregate: trei pe benzina (1.0 TSI in 3 cilindri, de 95 si 115 CP si 1.5 TSI in 4 cilindri, de 150 CP, cu tehnologie de dezactivare a doi cilindri) si un diesel (1.6 TDI in 4 cilindri, de 115 CP). Transmisia, in functie de motorizare, este manuala cu 5 sau 6 trepte sau automata DSG cu 7 rapoarte.

Comercializarea va debuta in primul semestru din 2019.

Distribuie acest articol!