Sono Motors alege partenerii pentru lansarea productiei modelului electric Sion
08.12.2018
        
Distribuie acest articol!   

Dupa test drive-ul de la München, cu ocazia targului de electromobilitate eMove360, prototipul electric Sion al firmei Sono Motors a devenit pentru noi un produs de referinta, atat pentru multitudinea de idei inovatoare pe care le inglobeaza, cat si pentru modelul de afaceri original, astfel ca am urmarit cu atentie evolutia spre productia de serie, care este planuita pentru sfarsitul anului viitor.

Un recent mesaj primit de la Sono Motors ne informeaza ca firma a ales doi parteneri de nadejde pentru modelul de serie.

Continental – motorul electric si electronica 

Continental, cel de al doilea furnizor global ca marime (dupa Bosch), a fost selectat pentru motorul electric, electronica de putere si transmisie. Cu toate componentele inglobate intr-o singura unitate compacta, produsa si pentru alte modele electrice, solutia a fost adaptata pentru Sion cu un efort minim de proiectare, micul startup castigand astfel acces la tehnologie de varf, cu promisiunea calitatii verificate pe plan global. In plus, performanta sistemului ales este superioara variantelor utilizate  pe prototipurile conduse la München, noile date 163 CP si 290 Nm promitand o dinamica foarte buna pentru Sion.

ElringKlinger – acumulatorul

Furnizorul german va produce pentru Sono Motors un acumulator de 35 kWh, de dimensiuni compacte si masa redusa, datorita tehnologiei utilizate. In plus, continutul de cobalt a fost redus, diminuand in acest fel riscul fluctuatiei pretului la o materie prima, al carei pret s-a dublat in ultimii trei ani. Sono Motors afirma ca intelegerile pe termen lung semntate cu ElringKlinger le asigura furnizarea cantitatilor necesare de acumulatori si in viitorul nu foarte indepartat, cand cererea de acumulatori pe piata europeana va deveni foarte mare.

Odata cu definirea furnizorilor si negocierea contractelor de livrare a venit si prima veste proasta pentru Sono Motors si potentialii clienti. Pe baza estimarilor din 2016, mai multe prognoze indicau posibilitatea ca pana in 2020 pretul acumulatorilor sa scada la 100 euro/kWh, pe baza caruia Sono Motors a calculat un pret initial de 4.000 de euro pentru acumulator.

Realitatea de astazi le-a dat un prim semnal de alarma despre cererea in crestere pe piata acumulatorilor, care nu a lasat preturile sa coboare, prin urmare Sono Motors este obligat sa anunte ca noul pret al acumulatorului va fi 9.500 de euro.

Cu siguranta este o veste deazmagitoare pentru multi potentiali clienti, cu impact considerabil asupra cererii si volumului de vanzare.

db

Distribuie acest articol!