Cum vor fi cheile masinii viitorului? Care este viitorul cheilor masinilor inteligente din viitorul apropiat?
04.04.2019
        
Distribuie acest articol!   

Se observa ca in ultimii ani cheile automobilelor noastre au evoluat de la simplele obiecte metalice introduse in sloturile compatibile ale vehiculului la niste dispozitive liliputane codate, ceea ce se traduce printr-un progres usor de remarcat.

Automobilele noi, cele care se incadreaza in conceptul Smart Car dispun, bineinteles, si de beneficiile unei SmartKey.

Poate va intrebati, ce este o cheie inteligenta si cum functioneaza aceasta?

Cheia pentru un Smart Car este alcatuita dintr-o cartela sau o telecomanda care permite accesul si / sau pornirea vehiculului fara a fi nevoie sa scoatetimicul dispozitiv din portofel sau din buzunar.

Functionarea sa se bazeaza pe senzori de radiofrecventa instalati in diferite zone ale automobilului: manerele usii din fata, busonul de alimentare… Cheia inteligenta, echipata cu o unitate de control la distanta, se activeaza cand este la o anumita distanta de senzorii prezenti in reperele mai sus mentionate, este recunoscuta de creierul masinii si permite deschiderea acestuia, fara a fi necesara manipularea fizica aasa zisei chei.

In ceea ce priveste aprinderea motorului autovehiculului, in general, atunci cand apasati pedala de frana sau ambreiajul, cheia inteligenta este recunoscuta de sistemul de alimentare, la care lumina se schimba in culoarea verde indicand amorsarea si apoi ceea ce va ramane este doar sa apasati butonul de contact „Start / Stop”.

Pe de alta parte, cand parasiti masina, distanta cheii fata de senzori se mareste, sistemul, se armeaza inchizandu-se.

Desigur sunt avantaje si functionalitati suplimentare: dincolo de simplul sistem de deschidere si pornire a motorului, aceasta cheie inteligenta ofera deja sau poate oferi in viitorul apropiat o serie de optiuni care o fac demna de adjectivul „inteligent”. Dintre aceste optiuni amintim:

  • Informatii despre automobil: kilometri parcursi, disponibil combustibil si starea bateriei.
  • Adaptarea diferitilor parametri si a optiunilor pentru sofer: posturile preferate, pozitia scaunului, setarile sistemului de aer conditionat, limitarea vitezei maxime.
  • Sistem de plata – cheia poate functiona ca un portofel electronic.
    Deschiderea usii domiciliului, a garajului si activarea alarmei la domiciliu.
  • Prin tehnologia IoT (Internet of Things) se pot activa din automobil, diferite dispozitive compatibile, din domiciliu sau din afara acestuia pentru castigarea timpilor pierduti cu aceste operatiuni.

Ca orice lucru tehnic de pe Pamant, aceste chei smart au si unele deficiente, cum ar fi: complexitatea si costul ridicat de duplicare, in unele cazuri la parasirea automobilului motorul acestuia nu se opreste, vulnerabilitatea la erorile de software din automobil sau in cazul atacurilor cibernetice externe. Marci cum ar fi BMW, Jaguar, Volvo sau Mercedes-Benz dezvolta solutii de sisteme pentru automobile, cum ar fi: recunoasterea amprentei, inclusiv a celor faciale sau dentare, retina scanner sau recunoasterea vocala.

Sursa: advertorial GT Motive Romania

Distribuie acest articol!