Cum evolueaza electrificarea industriei auto in Asia de Sud-Est
10.04.2019
        
Distribuie acest articol!   

Orice gand despre electrificarea industriei auto aduce mai intai in fata ochilor Tesla si apoi modelele din China, Coreea si Japonia, marii producatori de acumulatori de tractiune si automobile electrice.

Zanganitul de arme tot mai intens de la Wolfsburg, prevesteste o ofensiva germana puternica, chiar daca putin intarziata, iar lansarea unor modele electrice Peugeot dovedesc ca Renault nu va mai fi pentru mult timp singurul purtator al stindardului mobilitatii electrice franceze.

Recent am scris despre intentiile serioase, dovedite cu subventii de peste un miliard de euro, de electrificare a transportului rutier in India si am inceput sa investigam ce se intampla in Asia de Sud-Est, renumita prin aglomeratii urbane, in care densitatea traficului genereaza probleme serioase de poluare.

Vietnam

Cel mai mare conglomerat industrial din Vietnam, Vingroup JSC, avanseaza rapid pe calea de a deveni primul producator local de automobile moderne, denumite VinFast, prin colaborari si licente cu BMW si GM.

In domeniul electrificarii, VinFast a infiintat un joint venture(JV) cu firma coreeana LG Chem, pentru productia de acumulatori destinati scuterelor si autovehiculelor electrice.

Cu o investitie de 3,5 miliarde de dolari, designul contractat cu Italdesign si proiectarea executata de firma germana EDAG, VinFast pare sa aiba toate ingredientele necesare lansarii primului model electric in 2019.

Sursa: VinFast

Indonezia

Autoritatile locale si-au propus ca, pana in 2030, un sfert din capacitatea de productie auto sa fie dedicata pentru autovehicule electrice, ceea ce reprezinta un numar respectabil, de 750.000 de unitati pe an.

Pentru atragerea investitorilor globali sunt oferite reduceri de taxe, ce vor fi recuperate prin diminuarea dependentei de petrol importat, estimat la 56 miliarde de dolari pe an.

In prezent, un consortiu format din companii locale si chineze construiesc o fabrica de acumulatori. Dintre marii producatori care au fabrici de asamblare in Indonezia, Volkswagen si Hyundai si-au manifestat interesul pentru propunerea guvernamentala de electrificare. In paralel se duc negocieri cu Renault si Volvo.

Sursa: Bloomberg

db

Distribuie acest articol!