Bosch investeste miliarde in masurile privind clima si calitatea aerului
11.05.2019
        
Distribuie acest articol!   

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 90 de procente din populatia mondiala respira un aer toxic. Bosch si-a propus un obiectiv ambitios pentru remedierea acestei situatii. „Ne dorim sa reducem la zero nivelul de poluare a aerului din trafic. Pentru a face acest lucru trebuie sa privim dincolo de capota autovehiculelor”, a spus Volkmar Denner, presedintele Consiliului de Administratie al Robert Bosch GmbH. Mai multe detalii pe aceasta tema, in comunicatul de presa de mai jos.

Proiectul companiei de a reduce aproape de zero concentratia de poluanti atmosferici este construit pe trei piloni: Bosch dezvolta tehnologii pentru grupul motopropulsor cu poluare scazuta, lucreaza impreuna cu autoritatile municipale la proiecte pentru mentinerea unui flux constant in trafic si implementeaza un sistem de gestionare a mobilitatii companiei in propriile locatii.

Compania estimeaza ca aproximativ 75 de procente din numarul total al autovehiculelor noi si al celor comerciale usoare vor continua sa fie echipate cu motoare cu combustie interna, in 2030. Tinand cont de acest lucru, Bosch va continua sa investeasca sume considerabile in optimizarea motoarelor pe benzina si diesel. De asemenea, compania utilizeaza inteligenta artificiala (IA) pentru a dezvolta in continuare motoarele cu combustie interna. Spre exemplu, Bosch utilizeaza IA pentru a controla in mod predictiv tratarea gazelor de esapament conform modelelor create pe baza stilurilor individuale de conducere, deoarece acest lucru poate reduce si mai mult emisiile autovehiculelor.

In prezent, Bosch poarta discutii cu aproximativ 100 de autoritati municipale din Europa cu privire la masurile care trebuie luate pentru a imbunatati calitatea aerului. In prezent Bosch testeaza unitati mobile de analiza la Stuttgart, Paris si Marsilia. Aceste unitati dezvoltate de curand masoara constant nivelul de contaminanti din aer. Impreuna cu simularile, aceste masuratori vor asigura informatii suplimentare cu privire la legatura dintre emisiile autovehiculelor si poluarea mediului. Un proiect organizat in colaborare cu orasul Stuttgart a demonstrat ca un flux constant al traficului poate reduce emisiile poluante cu pana la 20 de procente, pentru flota existenta. Pe viitor, datorita datelor preluate de la unitatile de analiza va fi posibila crearea unor harti la rezolutie mare, care sa indice zonele cu concentratie crescuta de poluanti. Aceste harti vor putea fi utilizate pentru a optimiza gestionarea traficului.

Al treilea pilon al proiectului il reprezinta gestionarea mobilitatii companiei. Obiectivul sau este de a reduce traficul, si prin urmare emisiile, pentru care sunt responsabili angajatii Bosch insisi, mai ales in aglomeratiile urbane. Masurile implementate variaza de la autobuze de tip shuttle in marile orase din Brazilia, China si Turcia, la oferte de telemunca si inchirierea de biciclete si biciclete electrice.

De asemenea, Bosch se asteapta ca autovehiculele electrice sa joace un rol important in imbunatatirea calitatii aerului la in orase. Pana in 2025, compania preconizeaza sa genereze o cifra a vanzarilor de 5 miliarde de euro in domeniul electromobilitatii, respectiv de zece ori valoarea din 2018. Componentele grupurilor motopropulsoare Bosch sunt prezente deja in peste un milion de autovehicule electrice din toata lumea. Pana la finalul anului 2022, acest numar va creste la 14 milioane. Pana in prezent, compania a realizat proiecte privind grupurile motopropulsoare pentru 50 de platforme de autovehicule electrice. Numai anul trecut au fost derulate 30 de proiecte noi.

Conducerea automatizata va juca si ea un rol important in imbunatatirea calitatii aerului. Conform firmei de cercetare KE Consult, conducerea automatizata poate reduce consumul de carburant cu peste 30 de procente – sau cu 15 procente pentru autostrazile din Germania. Peste 5.000 de ingineri Bosch lucreaza in prezent la conducerea automatizata, aproape de doua ori mai multi decat acum doi ani. Sistemele de asistenta pentru sofer contribuie dezvoltarea conceptului de conducere automatizata. De la nivelul actual de aproximativ 2 miliarde de euro, se estimeaza ca veniturile vor creste cu aproape 15 procente in acest an. Se preconizeaza ca cifra vanzarilor de senzori va creste cu 20 de procente, iar cea a vanzarilor de senzori video cu 30%.

Sursa: comunicat de presa Bosch Romania

Distribuie acest articol!