Lamborghini Sian - primul „taur” hibrid este cel mai rapid model de strada din istoria marcii
06.09.2019
        
Distribuie acest articol!   

Lamborghini va dezvalui la Frankfurt un supercar inedit, echipat cu un V12 si un sistem mild-hybrid. Puterea cumulata este de 819 CP.

Numele noului model, care este cel mai puternic Lambo produs vreodata la Sant’Agata Bolognese, nu vine din universul taurin, asa cum ne obisnuise pana acum constructorul italian! Sian inseamna fulger intr-un dialect folosit la Bologna, asa ca este vorba de o noua simbolistica, avand in vedere ca vorbim despre un model electrificat.

Sian adopta un V12 de casa, care dezvolta 785 CP, un record in materie. Cutia de viteze integreaza un motor electric de 34 CP. Viteza maxima este de 350 km/h si acceleratia de la 0 la 100 km/h se realizeaza in mai putin de 2,8 secunde, ceea ce inseamna ca acest model devine cel mai rapid Lamborghini de strada din toate timpurile.

Din acest punct de vedere, Sian isi datoreaza acest avantaj hibridizarii. Motorul electric aduce un plus in cazul accelerarilor puternice si schimbarii rapoartelor, pana la 130 km/h. De la 70 la 120 km/h, Sian este cu 1,2 secunde mai rapid decat Aventador SVJ. Boost-ul este de altfel functia principala a blocului electric, pentru ca acesta nu poate propulsa de unul singur masina decat in cazul unor viteze mici sau pentru manevrele de parcare.

Sian este primul automobil cu mild-hybrid care cupleaza direct blocul electric la roti. Energia eliberata la franare este recuperata si stocata in „supercondensatori”, in locul unei baterii litiu-ion, o premiera pentru un model de serie.

Look-ul este extrem de agresiv, tipic Lamborghini. Caroseria este parcursa de numeroase nervuri si pare taiata cu biciul. Bestialitatea este data de liniile si formele aerodinamice, ca de pilda volumul marit de pe flancuri, in partea din spate. In fata, semnatura luminoasa este asigurata de LED-urile in forma de Y, tema recurenta a marcii.

In schimb, plansa de bord pare surprinzator de cuminte. Degaja o impresie mai calma, cu linii care raman simple si multe detalii imprumutate de la Aventador. Instrumentarul este destul de simplu, insa 100% digital, sub forma unui ecran tactil, inlocuind o parte din comenzile de la nivelul consolei centrale.

Sian va fi produs in 63 de exemplare, cifra cu trimitere la anul de nastere al firmei Lamborghini. Toate sunt deja vandute. Fiecare client isi va putea personaliza propriul exemplar dupa cum doreste, ceea ce insemna ca nu vor exista doua exemplare Sian identice. Pretul nu a fost inca dezvaluit.

Distribuie acest articol!