WRC, Raliul Turciei 2019: Ogier relanseaza lupta pentru titlu
17.09.2019
        
Distribuie acest articol!   

In perioada 12-15 septembrie s-a desfasurat in Turcia cea de-a 11-a etapa a Campionatului Mondial de Raliuri (WRC), un raliu care se anunta extrem de dificil, cu temperaturi ridicate si 17 probe speciale cu un macadam foarte dur. Prin victoria din Raliul Turciei, Sebastien Ogier a urcat pe a doua pozitie in ierarhia pilotilor si a relansat lupta pentru titlul suprem.

Echipajele si-au facut incalzirea in prima zi pe superspeciala din orasul Marmaris. Prima victima a raliului a fost Dani Sordo, care a facut pana pe prima proba speciala propriu-zisa si a pierdut peste 40 de secunde. Sebastian Ogier a facut si el pana la finalul aceleiasi probe speciale si a pierdut doar 10 secunde.

Proba speciala cu numarul 5 a facut o noua victima, Latvala avand parte si el de o pana, urmand ca si Tanak sa faca o pana pe proba cu numarul 6. In a doua jumatate a zilei, Mikkelsen a facut o alegere indrazneata: in asteptarea ploii a preferat pneurile soft, dar ploaia apare prea tarziu pentru acesta, cand anvelopele erau deja uzate si Mikkelsen termina prima zi doar pe pozitia a cincea. Citroen reusea dubla la finalul primei zilei, cu Lappi lider, urmat de Ogier. Neuville termina prima zi pe locul al treilea, la numai 0,7 secunde in spatele lui Ogier.

Ziua de sambata a inceput cu o iesire in decor a lui Neuville. Din cauza lipsei vizibilitatii generate de praf, acesta se rastoarna si pierde peste 4 minute si jumatate pana reuseste sa repuna masina pe roti si sa continue. La sfarsitului primei probe de sambata, Ott Tanak era nevoit sa abandoneze, din cauza unor probleme electrice. A doua jumatate a zilei a pus din nou echipajele in dificultate, Meeke avand parte de o scurta iesire in decor ce l-a costat timp, iar Lappi face si el o greseala, ratand un ac de par si  pierzand timp, lucru ce il trimite pe locul al doilea la sfarsitul zilei de sambata, la doar 0,2 secunde in spatele lui Ogier. Mikkelsen reusea sa stea departe de probleme si termina ziua pe pozitia a treia.

Ultima a zi a raliului a fost una lipsita de drama, Ogier reusind sa isi mareasca avansul in fata coechipierului Lappi si sa castige raliul, iar Mikkelsen si-a marit avansul in fata urmaritorului Suninen si si-a asigurat locul 3 la finalul raliului.

Ott Tanak, revenit dupa abandonul de sambata si neavand nicio sansa sa termine in puncte, a ales sa mearga fara nicio roata de rezerva, pentru a usura masina, lucru ce ii aduce victoria in power stage si cele 5 puncte aferente.

Clasament final raliu: 1. Ogier, 2. Lappi +34”, 3. Mikkelsen +1’04”, 4. Suninen +1’35”, 5. Sordo +2’25”, 6. Latvala 2’59”, 7. Meeke +3’53”, 8. Neuville +5’34”.

Tänak este lider la piloti, cu 210 puncte, urmat de Ogier, cu 193, si Neuville, cu 180. In clasamentul constructorilor conduce Hyundai, cu 314 puncte, urmat de Toyota, cu 295, si Citroen, cu 259.

Urmatoarea etapa din WRC se va disputa in Marea Britanie, in perioada 3-6 octombrie.

Alex URSULESCU

Distribuie acest articol!