WRC, Marea Britanie 2019: Tanak obtine maximum de puncte si isi mareste avansul in cursa pentru titlul mondial
07.10.2019
        
Distribuie acest articol!   

Raliul Marii Britanii se anunta a fi unul cu conditiile clasice specifice regiunii, ploios si cu foarte mult noroi. Pentru prima oara, Ott Tanak s-a impus in etapa din Tara Galilor, victoria estonianului fiind una fara drept de apel.

Raliul a debutat joi, cu ceremonia startului festiv, in Liverpool, urmat de prologul de 3,58 km la lumina reflectoarelor, pe circuitul mixt de asfalt si macadam Oulton Park Motor Racing, unde Kris Meeke avea sa se impuna si sa devina primul lider al raliului.

La revenirea dupa accidentarea din Raliul Estoniei, Eflyn Evans a inceput ziua de vineri in forta castigand speciala cu numarul 2, dar in speciala cu numarul 3 a fost tras inapoi de o pana de cauciuc, pierzand aproximativ 45 de secunde.

Cea de-a doua victima a raliului era Jari-Matti Latvala, care a facut o pana de cauciuc in proba seciala cu numarul 6 si a cazut de pe pozitia a treia pana pe locul 5. Parcursul finlandezului urma sa fie din rau in mai rau, acesta lovind un mal de pamant in speciala a saptea, rasturnandu-se. Incidentul avea sa puna capat cursei pentru el, rollbar-ul Yaris-ului fiind afectat, lucru ce nu ii mai permitea nici sa revina sub regulamentul SuperRally.

Doua victorii pe ultimele doua speciale ale zilei de vineri pentru Ott Tanak aveau sa il aduca in pozitia de lider la finalul zilei, cu un avans de 3,4 secunde, urmat in ordine de Sebastian Ogier si Thierry Neuville.

Ziua de sambata a fost una maraton, cu peste 150 de kilometri de probe speciale. Craig Breen a avut parte de o rasturnare spectaculoasa in speciala a 12-a, el avand un parcurs bun pana in acel moment, aflandu-se locul al saselea, insa a reusit sa ajunga la finalul probei, pierzand peste 5 minute. Evans a aratat in continuare un ritm bun, el castigand trei din cele sapte speciale ale zilei, urcand pana pe pozitia a sasea la finalul zilei. Tanak a ramas lider si dupa ziua de sambata, marindu-si avansul la 11,0 secunde, iar Ogier si Neuville aveau sa faca rocada in completarea podiumului.

In ultima zi a raliului, Ott Tanak nu a facut nicio greseala si a reusit sa castige atat raliul cat si power stage-ul, obtinand maximum de puncte. Thierry Neuville a incheiat de pozitia a doua, urmat de Sebastian Ogier. Elfyn Evans a mentinut ritmul bun si a reusit sa incheie pe pozitia a cincea, in spatele lui Kris Meeke.

Tanak isi mareste avansul in clasamentul pilotilor la 28 de puncte, in timp ce in clasamentul constructorilor Toyota se aproprie la doar 8 puncte de liderul Hyundai.

Urmatoarea etapa a Campionatului Mondial de Raliuri este Raliul Spaniei, care se va desfasura in perioada 25-27 octombrie, un raliu atipic, compus dintr-o zi de macadam si doua de asfalt.

Alex URSULESCU

Distribuie acest articol!