Un acord secret între FIA și Ferrari provoacă polemici în Formula 1
04.03.2020
        
Distribuie acest articol!   

Se incing spiritele în Formula 1! Și nu pentru că noul sezon bate la ușă, ci din cauza unei anchete desfășurate de Federația Internațională a Automobilului (FIA), care a vizat motorul folosit de Ferrari în sezonul 2019.

Concluziile anchetei au rămas secrete, iar FIA a dat publicității un comunicat laconic, ce a aprins spiritele. Mai întâi în rândul fanilor, iar acum și la nivelul echipelor. Astfel, șapte din cele zece echipe din F1, adică toate team-urile ”non-Ferrari”, în frunte cu Mercedes, campioana mondială, au semnat un comunicat în care se declară ”surprinse și șocate” de modul în care a procedat forul internațional, în urma anchetei. Mai mult, echipele semnatare amenință că vor chema federația în instanță.

Se pare că la baza polemicilor ar sta un acord secret încheiat de FIA și șefii F1 cu cei de la Ferrari. În timpul sezonului 2019, echipele concurente au solicitat federației să verifice motorul utilizat de scuderie. Acestea suspectau că power unit-ul Ferrari nu ar respecta regulamentul tehnic. La sfârșitul anului, federația a publicat două directive tehnice, prima precizând că este interzisă modificarea debitmetrului care măsoară cantitatea de carburant injectată în motor, iar cea de-a doua precizând că un lichid de răcire nu poate fi utilizat ca și carburant.

FIA a investigat motorul Ferrari și a anunțat încheierea anchetei, însă fără să prezinte concluziile. A precizat doar că… a încheiat un acord confidențial cu Ferrari. „Detaliile acordului vor rămâne confidențiale”, s-a limitat federația să spună, completând generic: „FIA și Scuderia Ferrari și-au luat o serie de angajamente tehnice care îmbunătățesc supravegherea tuturor motoarelor din Formula 1, precum și toate activitățile de cercetare în privința emisiilor de carbon și a carburanților durabili”.

La finalul lui 2019, echipele au sesizat o scădere a vitezei maxime la Ferrari, după publicarea celor două directive tehnice. Scuderia a confirmat o schimbare a performanțelor sale, dar le-a pus pe seama noilor reglaje aerodinamice și a garantat că motorul său respectă toate reglementările tehnice.

Într-un comunicat comun, toate echipele care nu utilizează motorizare Ferrari în F1 anunță că și-au dat acum mâna, pentru a se opune acestui acord dintre FIA și Ferrari. Mercedes, Red Bull, McLaren, Renault, AlphaTauri, Racing Point și Williams și-au exprimat nemulțumirea față de anunțul făcut de FIA și au cerut federației să facă publice concluziile anchetei sale asupra motorului Ferrari.

„Ne opunem în mod categoric acordului de confidențialitate încheiat între FIA și Ferrari pentru a pune capăt acestei anchete”, se precizează răspicat, în comunicat. Se pare că în spatele acestei asocieri s-ar afla Toto Wolff, cel care conduce echipa Mercedes. Este foarte interesant de văzut acum care va fi reacția FIA!

Distribuie acest articol!