Converj vorbeste despre viitorul Cadillac electric
15.01.2009
        
Distribuie acest articol!   

Cadillac Converj a fost special proiectat ca un coupe grand touring cu un design indraznet si numeroase dotari tehnologice interactive. Prototipul Converj cu patru locuri a fost conceput pentru a demonstra modalitatea prin care tehnologia revolutionara a propulsiei electrice GM, denumita Voltec, poate pune in miscare un coupe de lux cu design „fara compromisuri” tipic pentru Cadillac. Aceasta tehnologie permite o conducere pe baza electrica pe o distanta de aproximativ 65 km fara benzina si noxe, cu posibilitatea extinderii autonomiei la sute de kilometri.

Bob Lutz, vicepresedintele GM din cadrul diviziei Global Product Development, a declarat ca prototipul Converj are toate sansele de a intra in productia de serie. „Converj este o prelungire logica a planului nostru de a reinventa automobilul. Acesta sugereaza in mod clar cum ar putea arata un autovehicul electric Cadillac si indica la fel de clar faptul ca toti clientii industriei de lux din intreaga lume au la dispozitie un autovehicul care imbina designul puternic cu propulsia electrica, cu o autonomie totala de sute de kilometri fara griji”.

Sistemul de propulsie electrica Voltec al modelului Cadillac Converj este compus dintr-o baterie in forma de T cu o capacitate de 16 kWh, o unitate electrica de propulsie si un motor-generator cu patru cilindri. Acesta utilizeaza electricitatea ca sursa principala pentru a pune in miscare autovehiculul.

Un set de baterii termice contine peste 220 de celule litiu-ion care furnizeaza energia necesara pentru a conduce prototipul Converj pe o distanta de pana la aproximativ 65 km fara a utiliza carburant si fara a produce gaze de esapament. Bateria este integrata in sasiu si inmagazineaza electricitate de la retea cand autovehiculul este conectat la o sursa de curent. Sunt necesare mai putin de trei ore pentru incarcarea bateriei la o tensiune de 240 V sau circa 8 ore la o tensiune de 120 V.

Cand bateria este descarcata, modelul Converj comuta automat la modul de autonomie extinsa. In aceasta etapa secundara de functionare, electricitatea necesara pentru propulsarea autovehiculului este generata de un motor cu tehnologie flex fuel care functioneaza la fel ca un generator casnic pentru a produce electricitate. Motorul-generator asigura o alimentare constanta cu energie pe o distanta de sute de kilometri, pana la urmatoarea alimentare sau incarcarea bateriei. Acest mod de autonomie extinsa elimina grijile legate de distanta asociate cu autovehiculele integral electrice, deoarece acestea nu dispun de o sursa de alimentare de rezerva pentru situatiile cand bateria este descarcata.

In ambele moduri, electric si de extindere a autonomiei, modelul Converj este propulsat in permanenta de o unitate electrica ce converteste energia electrica furnizata de baterie sau de motorul-generator in energie mecanica pentru a pune in miscare rotile din fata. Unitatea ofera un cuplu de 370 Nm pentru un demaraj rapid si o putere de 120 kW. Viteza maxima atinsa este de 160 km/ora. Indiferent de modul de operare, nu exista compromisuri in ceea ce priveste randamentul autovehiculului. Pentru a intensifica senzatia din timpul conducerii, modelul Converj este dotat cu sistemul GM Magnetic Ride Control, iar pentru o eficienta si mai mare, energia rezultata din franare este captata si stocata in baterie.

Plafonul integral din sticla este echipat cu panouri solare care suplinesc energia consumata de dotarile de la bord. Suplimentar, au fost incluse cateva inovatii aerodinamice si de design care sporesc autonomia conducerii, printre care: un invelis compact pentru partea inferioara a caroseriei („belly pan”); orificiile grilei, reduse la minimum, reduc rezistenta la inaintare in partea frontala; camerele video retrovizoare cu profil coborat inlocuiesc oglinzile exterioare conventionale pentru a reduce rezistenta la inaintare; jantele sunt profilate pentru a impinge aerul in exterior pentru un flux de aer mai constant pe partile laterale.

Modelul Converj este de asemenea dotat cu faruri si lumini de pozitie verticale, cu tehnologie „light pipe”. "Converj completeaza tehnologia „light pipe” a marcii prin includerea unor diode luminoase (LED-uri) mai indraznete si a unor elemente cu descarcare de mare intensitate in fata si in spate”, a declarat Clay Dean, director de proiectare in cadrul Cadillac.

Interiorul modelului Converj include dotari avansate si elemente de lux in care se impletesc eficienta si grija pentru mediul inconjurator. Postul de conducere cu tehnologie avansata sporeste eficienta si reduce solicitarea bateriei. Dotarile acestuia includ: tehnologie noua, organica cu LED-uri, utilizata in cadrul panoului de instrumente reconfigurabil; sistem de navigatie cu ecran tactil, sistem de climatizare, butoane de comanda pe consola centrala si sisteme audio; sistem reglabil de iluminare ambientala cu neon in plafon; secventa unica de pornire cu simboluri de culoare albastra pe consola; afisaje pe ecran pentru anumite caracteristici precum franarea regenerativa, nivelul de incarcare a bateriei si puterea motorului; inlocuirea oglinzii retrovizoare si a celor exterioare cu camere video care afiseaza imagini din jurul autovehiculului pe un ecran amplasat in partea superioara a panoului de instrumente, pentru a oferi o imagine panoramica de ansamblu.

Distribuie acest articol!