Dakar 2009: triumf pentru De Villiers (VW) si Coma (KTM)
18.01.2009
        
Distribuie acest articol!   

Editia din acest an a rally raidului Dakar, desfasurata in America de Sud (Argentina si Chile) s-a incheiat cu victoria echipajului Giniel de Villiers – Dirk von Zitzewitz (Volkswagen Race Touareg 2), la clasa auto, respectiv a lui Marc Coma (KTM), la clasa moto.

Volkswagen si-a propulsat doua echipaje pe podium, Mark Miller si Ralph Pitchford ocupand a doua pozitie, in timp ce americanul Robby Gordon (Hummer) a reusit cea mai buna clasare a sa la Dakar, ocupand a treia treapta a podiumului final. La moto, cursa a fost marcata de duelul dintre Coma si Cyril Despres (KTM), a treia treapta a podiumului fiind ocupata de David Fretigne (Yamaha).

Volkswagen reuseste astfel prima victorie a unui motor diesel la Dakar, in istoria de trei decenii a acestei competitii. Puternicul Volkswagen Race Touareg 2 propulsat de un motor TDI de 280 CP si-a facut astfel din plin datoria, punand capat unei serii de 7 victorii consecutive in Dakar a celor de a Mitsubishi. Din pacate pentru echipa nipona, care anul acesta a trecut pe motoare diesel si a schimbat modelul, trecand de la prototipul Pajero la noul Racing Lancer, Dakar 2009 a fost un esec: doar Juan Nani Roma a terminat competitia, pe un modest loc 10. Marele perdant al clasei auto ramane insa Carlos Sainz (Volkswagen), silit sa abandoneze cu cateva zile inainte de final, din postura de lider, atunci cand a fost victima unei iesiri de pe traseu, in urma careia a cazut intr-o rapa de 4 metri.

La camioane, rusii de la Kamaz au fost favoriti si anul acesta, dar invingatorul s-a decis in chiar ultima etapa, cand Kabirov a trecut in fata "tarului" Chagin. Al treilea a fost olandezul De Rooy jr., pe un Ginaf.

Singura prezenta romaneasca pe linia de finish de la Dakar 2009 s-a consemnat la clasa moto, unde Romeo Duicu a ocupat locul 62.

Foto: Volkswagen Motorsport

Distribuie acest articol!