Start in Dakar 2009
03.01.2009
        
Distribuie acest articol!   

Dupa ce editia de anul trecut a fost anulata, din cauza amenintarilor teroriste, celebrul rally-raid Dakar s-a mutat, anul acesta, din Africa in America de Sud. Dakar 2009 se desfasoara, asadar, in aceasta perioada (3-17 ianuarie), in… Argentina si Chile, iar marile incercari sunt acum Patagonia, Muntii Anzi si Desertul Atacama. Temperaturile extrem de ridicate, chiar mai mari decat cele din Africa, variertatea reliefului precum si altitudinea Anzilor constituie examene extrem de dificile pentru cei care s-au incumetat sa participle la editia din acest an celui mai renumit rally-raid din lume.

La startul competitiei, care masoara 9.578 km (din care 5.591 km pe probe speciale), de-a lungul a 14 etape, s-au aliniat 500 de competitori –  177 la auto, 217 la moto, 81 la camioane si 25 la ATV. Editia 2009, cu startul si sosirea la Buenos Aires, este una jubiliara, pentru ca se desfasoara la exact 30 de ani de la primul start al celebrului Dakar.

Favoritii intrecerii, la sectiunea moto, sunt si de aceasta data cei de la KTM. Duelul dintre francezul Cyril Despres, care s-a impus la Dakar in 2005 si 2007, si spaniolul Marc Coma, castigatorul din 2006, va fi cel mai urmarit.

La sectiunea auto, marii favoriti sunt cei de la Mitsubishi, cu francezii Stephane Peterhansel si Luc Alphand in prim plan. Legendarul Pajero a fost inlocuit, anul acesta, de noul prototip Lancer. De remarcat ca Mitsubishi concureaza pentru prima data folosind propulsia diesel. Urmaritorii celor de la Mitsubishi sunt Carlos Sainz si Giniel De Villiers (Volkswagen), Guerlain Chicherit (BMW), Robby Gordon (Hummer) si Thierry Magnaldi (buggy). Din pacate, francezul Jean Louis Schlesser, unu dintre animatorii Dakarului de ani buni, concurand cu buggy-uri de constructie proprie, nu concureaza la Dakar 2009.

In fine, Romania este reprezentata la editia din acest an de echipa brasoveana Vectra Racing, formata din Mani Gyenes, Marcel Butuza si Romeo Duicu, toti inscrisi la categoria moto.

Distribuie acest articol!