Noua taxa auto, redusa cu o treime, a intrat in vigoare
18.02.2009
        
Distribuie acest articol!   

Guvernul a decis astazi, printr-o ordonanta de urgenta, reducerea taxei auto de prima inmatriculare cu o treime fata de nivelul din prezent. Noua taxa auto se va aplica imediat dupa publicarea ordonantei Guvernului in Monitorul Oficial.

De asemenea, cei care si-au cumparat masini second hand inainte de 15 decembrie 2008 dar nu au incheiat procedurile de inmatriculare inainte de triplarea taxei, isi pot inmatricula automobilele platind taxa la cuantumul din iulie 2008. Cei care au platit taxa la valoarea triplata, isi vor primi banii inapoi de la stat, in termen de 45 de zile.

Premierul Emil Boc a precizat ca automobilele noi cu motorizari Euro 4 de pana la 2,0 litri sunt in continuare scutite de taxa. Guvernul a redus taxa prin modificarea formulei si a trimis deja o scrisoare la Bruxelles, prin care cere acceptul pentru instituirea noilor valori ale taxei.

Dupa cum am mai anuntat, conform ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, actuala taxa auto ar urma sa fie inlocuita de una anuala, stabilita in functie de emisiile de CO2 si de capacitatea cilindrica a automobilului. Noua taxa ar trebui sa intre in vigoare din vara.

UPDATE 20 februarie 2008:

Noua varianta a taxei auto a intrat in vigoare joi, 19 februarie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei de urgenta a Guvernului. Prin reducerea cu o treime, taxa este acum la un nivel dublu fata de cea de la data introducerii taxei pe poluare auto, in iulie 2008.

Cei care au importat automobile second hand inainte de 15 decembrie 2008, dar nu le-au inmatriculat, au la dispozitie 20 de zile calendaristice incepand de joi, 19 februarie, pentru a depune actele necesare achitarii taxei auto la valoarea veche, inainte de triplarea din decembrie.

Diferenta dintre taxa auto triplata si taxa cea valabila in perioada 1 iulie – 15 decembrie 2008 va fi restituita contribuabililor, la cerere, in termen de 45 de zile de la data depunerii unei cereri in acest sens si a documentatiei necesare.

Distribuie acest articol!