Opel, sub spectrul falimentului
23.02.2009
        
Distribuie acest articol!   

Situatia dificila a gigantului General Motors provoaca incertitudini la filialele europene ale acestuia, SAAB si Opel. Pentru a evita falimentul, Opel are nevoie de imprumuturi garantate guvernamental de peste 3,3 miliarde de euro. Temerea autoritatilor germane, in privinta acestui ajutor, este ca banii vor ajunge la GM, fara a schimba in vreun fel situatia de la Opel.

GM a plasat SAAB sub protectia falimentului si a decis incetarea finantarii pentru acesta. Constructorul suedez, desprins din GM, incearca acum sa puna in aplicare un plan de reorganizare, intr-o incercare disperata de evitare a falimentului.

In privinta Opel, GM va lua o decizie pana la finele lunii martie. Autoritatile germane ar dori ca Opel sa fie inclus in planul de salvare pe care GM il va prezenta autoritatilor americane. Se pare ca, fara imprumutul de care are nevoie, Opel ar putea ajunge in imposibilitate de plata in mai-iunie 2009.

La nivel continental, Opel are 50.000 de salariati, de 20 ori mai multi decat SAAB. In opinia unor analisti, este de preferat interventia statului, avand in vedere ca falimentul Opel ar costa contribuabilii germani pana la 3 miliarde de euro, prin trimiterea in somaj a 25.000 de oameni.

Guvenul german a anuntat ca asteapta ca Opel, companie care fabrica automobile inca din 1899, sa-si prezinte strategia de viitor, inainte de a lua o decizie in privinta ajutarii companiei. La finele anului trecut, cancelarul Angela Merkel anuntase ca guvernul este gata sa garateze imprumuturile contractate de Opel.

Distribuie acest articol!