Skoda Octavia - o jumatate de veac
05.02.2009
        
Distribuie acest articol!   

In urma cu 50 de ani a fost produs primul automobil Octavia, modelul care se bucura in prezent de cel mai mare succes in cadrul gamei Skoda. Productia de serie a acestui model a inceput in luna ianuarie a anului 1959, inlocuind modelul Skoda 440, cunoscut sub denumirea de Spartak.

„Noul nostru model poarta un nume nou. Este vorba despre Skoda Octavia, cel de-al optulea model al industriei noastre nationale“, se preciza in numarul din 6 ianuarie 1959 al revistei companiei, Ventil.

Denumirea numerica a fost inlocuita complet cu cea nominala. Skoda 440 a devenit Octavia, Skoda 445 s-a transformat in Octavia Super, iar Skoda 450 in Felicia. Cu toate acestea, modificarea nu a avut la baza doar noua denumire si redesenarea grilei radiatorului. In anul 1959, constructorii de la fabrica de automobile din Mlada Boleslav au modificat axul fata al tuturor automobilelor Skoda. In locul arcului lamelar a fost prevazut un arc elicoidal cu amortizoare telescopice. Acesta a fost o modificare esentiala. „Au fost create si arcuri elicoidale pentru axul spate, dar aceasta solutie nu s-a impus, astfel incat au fost mentinute arcurile lamelare“, a subliniat Lukas Nachtmann, director al arhivei Skoda Auto.

In istoria de dupa 1989, denumirea a revenit in actualitate, iar Octavia a fost primul model creat in regie proprie dupa ce Skoda a devenit parte a concernului VW. Pregatirile au inceput inca din 1992, cand a fost creat primul prototip. In 1996, Octavia a fost prezentata publicului, doi ani mai tarziu fiind lansata si varianta Combi, iar ulterior versiunea cu tractiune integrala.

In anul 2000 a fost lansata o versiune modernizata, produsa si in prezent sub denumirea Octavia Tour. In februarie 2004 a fost prezentata publicului cea de-a doua generatie a modelului Skoda Octavia, iar in anul 2008 versiunea modernizata a acesteia.

Pana in prezent, cel mai mare producator de automobile din Cehia a comercializat la nivel mondial peste doua milioane de unitati Skoda Octavia. Skoda Auto ofera in prezent o gama extinsa de echipare, inclusiv versiunea sport Skoda Octavia RS si derivata 4×4 Scout.

Distribuie acest articol!