Taxa auto si Programul Rabla 2009, reglementate saptamana viitoare, de Guvern
11.02.2009
        
Distribuie acest articol!   

In cadrul vizitei efectuate zilele trecute, la Uzinele Dacia, premierul Emil Boc a declarat ca saptamana viitoare, miercuri, in Guvern, se va lua o decizie "care va rezolva doua probleme: pe de o parte situatia masinilor care au intrat in tara inainte de 15 decembrie 2008 si, in al doilea rand, taxa efectiva de prima inmatriculare – taxa care trebuie sa raspunda, pe de o parte, nevoilor industriei autohtone, regulilor din Uniunea Europeana – si nu in ultimul rand cetatenilor Romaniei".

Taxa auto scade
Conform ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, citat de HotNews.ro, actuala taxa auto ar putea fi inlocuita de una anuala, stabilita in functie de emisiile de CO2 si de capacitatea cilindrica a automobilului, taxa care ar trebui sa intre in vigoare din vara. Pana atunci, triplarea taxei auto va fi anulata, decizie pe care guvernul o va lua printr-o ordonanta de urgenta, saptamana viitoare. In continuare, automobilele noi cu motorizari Euro 4 si cilindree pana la 2,0 litri, vor fi scutite de taxa.

Scaderea taxei va fi facuta prin aplicarea unor coeficienti mai mici, iar formula de calcul va ramane neschimbata. Ministrul Nemirschi nu a precizat cu cat va scadea nivelul taxei. Cei care au importat automobile inainte de triplare dar n-au putut sa le inmatriculeze, din motive tehnice, pana la 15 decembrie 2008, ar putea plati taxa la nivelul initial al acesteia, iar cei care au platit taxa triplata, ar putea sa primeasca inapoi o parte din bani.

Programul rabla 2009 devine operational din martie
Emil Boc a mai anuntat ca au fost declansate procedurile, astfel incat, incepand cu luna martie, Programul rabla 2009 sa fie operational si efectiv. "Asta inseamna ca, incepand cu luna martie, masinile mai vechi de 10 ani vor primi o prima de 3.800 lei, adica 38 milioane lei vechi, in loc de 30 milioane lei vechi, cat era pana acum. De asemenea, am extins numarul masinilor care intra in acest program de la 40.000 la 60.000, ca o forma de sustinere a industriei si, nu in ultimul rand, de innoire a parcului auto din Romania", a declarat premierul. Asadar, Programul Rabla 2009 va demara cu o oarecare intarziere, avand in vedere ca, initial, era vorba de inceperea lui inca din ianuarie.

Distribuie acest articol!