FOTO Geneva 2009: Cele mai spectaculoase imagini
03.03.2009
        
Distribuie acest articol!   

La prima vedere, nimic nu pare sa se fi schimbat. Toata lumea buna este prezenta, zilele acestea, la Geneva, iar salonul este, cu foarte putine exceptii, la fel ca in anii precedenti. Unde sa fie oare criza despre care se tot vorbeste? Cum se face ca industria auto, care se confrunta cu mari dificultati, nu pare deloc afectata? Pe ici, pe colo, mai poti observa cate ceva in minus, semn ca s-a lucrat la costuri. Nesemnificativ, insa.

Constructorii vor sa dea bine, ca imagine. Au taiat din alte parti, iar la saloane daca tot vin, vor sa aiba o prezenta fara cusur. Asa se intampla anul acesta, la Geneva. Ce se va intampla mai departe, ramane de vazut. Pana atunci, insa, cu 85 de premiere mondiale si europene, Geneva 2009 este un salon cu succesul asigurat.

Anul acesta, poate mai mult ca oricand, masinile ecologice si cele economice domina salonul. La hibrizi, japonezii inca nu au un concurent pe masura, asa ca lupta se da intre Toyota Prius, model ajuns la a treia generatie, si mai nou venitul si mai ieftinul Honda Insight. Deocamdata, europenii se rezuma sa se dueleze in emisii cat mai scazute de CO2 si par ca inca nu au gasit solutia optima pentru propulsia viitoarei generatii de automobile. Motorul electric pare cea mai buna varianta, iar Opel a facut un pas important in acest sens, cu noul Ampera, gratie tehnologiei puse la punct de General Motors.

Criza aduce in prim plan modelele low cost, iar la aceasta categorie Dacia este vedeta. La Geneva, Dacia uimeste cu Duster, un concept spectaculos, o combinatie intre un crossover si un coupe. Totusi, prea spectaculos pentru a prinde viata, in productia de serie! In mod cert, nu asa va arata viitorul SUV produs la Mioveni. Si tot la categoria ieftin, de remarcat aparitia celor de la Tata, cu al lor Nano, cea mai ieftina masina din lume. Vor sa intre in Europa, insa provocarea e cam mare. La inchiderea usilor, sunetul este ingrozitor de "gol", iar ornamentele de la manere cad ca suflate de vant. Asa ca masinile din stand sunt mai mult incuiate, iar indienii stau cu ochii pe ele mai ceva ca pe butelie.

Despre principalele noutati de la Geneva am vorbit in ultimele luni si o vom face si de acum incolo. Pentru moment, insa, ne oprim aici, nu inainte de a va invita sa vizitati galeria foto de mai jos, in care am selectat cateva dintre cele mai spectaculoase si sugestive imagini surprinse la editia din acest an a salonului.

Distribuie acest articol!