Geely GE, o copie chinezeasca grosiera dupa Rolls-Royce
16.04.2009
        
Distribuie acest articol!   

Linii ferme, calandru impunator si cromat, faruri rectangulare – la prima vedere pare un Rolls-Royce in stilul anilor 90. Ei bine, nu este deloc asa. Masina din imagine a fost prezentata recent si se vrea a fi propunerea chinezilor pentru o limuzina ultraluxoasa. Se numeste GE, are 5,3 metri lungime si este realizarea celor de la Geely.

Desigur, intentia constructorului chinez a fost de a crea o limuzina de superlux, insa de la vointa pana la putina, drumul e cam lung. Lipsa experientei in domeniu si, mai ales, a unei traditii in privinta luxului, au dus la acest rezultat: o caricatura luata peste picior de toata lumea, mai putin, probabil, de catre chinezi. Pe de alta parte, pentru lumea occidentala este aproape imposibil de inteles cum se poate ca notiunea de proprietate industriala sa fie, practic, inexistenta. Dincolo de toate, ne aflam in fata unei realitati paradoxale: o copie grosiera a unui simbol aristocratic, realizata intr-o tara comunista.

Asemanarea izbitoare cu Rolls-Royce a dat nastere la noi discutii pe tema lipsei de scrupule cu care chinezii copiaza automobilele altora. Totusi, unele detalii sunt diferite fata de original, interpretarea celor de la Geely fiind… tipic chinezeasca. Astfel, celebra statueta Spirit of Ecstasy a fost “stilizata”, usile spate se deschis in varianta normala, si nu invers, ca la Rolls, iar bancheta spate a fost inlocuita cu un fotoliu, pentru o singura persoana. Zona pasagerului din spate este separata de scaunele din fata de un perete de sticla, pasagerul avand parte de un tratament regesc, care culmineaza cu… stelutele din tavan.

Dincolo de aspectul amuzant al acestei limuzine cu trimitere vadita la celebrele modele Rolls-Royce, ramane de vazut care vor fi urmarile aparitiei sale, pe plan mondial. Chinezii nu sunt la prima “intamplare” de acest fel, iar in Europa s-a ajuns chiar la decizii in justitie, de interzicere a importului unor astfel de copii, in unele tari.

Distribuie acest articol!