Pentru prima data in istoria sa, Toyota raporteaza pierderi
11.05.2009
        
Distribuie acest articol!   

Desi continua sa fie liderul mondial al industriei auto, bilantul pe 2008 nu este deloc incurajator pentru Toyota! Mai mult, este pentru prima oara cand constructorul japonez raporteaza pierderi, in istoria de 72 de ani, ceea ce vorbeste de la sine despre gravitatea actualei crize economice. Toyota a incheiat exercitiul financiar 2008-2009 cu o pierdere de 3,3 miliarde de euro, principala cauza fiind scaderea cifrei de afaceri cu 21,9%, pana la 156 miliarde de euro.

Pentru ultimul exercitiu financiar (incheiat pe 30 martie 2009), Toyota a inregistrat scaderi ale vanzarilor in Japonia (-11%), piata nord-americana (-25%) si Europa (-17%). Per ansamblu, vanzarile au scazut cu 15%, la 7,57 milioane de unitati. In plus fluctuatiile monetare au agravat pierderile.

Perspectivele nu sunt nici ele prea imbucuratoare, pentru anul acesta fiind previzionata o pierdere chiar mai mare, de circa 4,2 miliarde de euro, si o scadere a cifrei de afaceri cu inca 20%.

Toyota incearca sa-si limiteze pierderile prin taierea costurilor fixe cu 10% si prin reducerea cadentei de productie in nu mai putin de 74 de fabrici din lume. Se spera ca aparitia unor noi modele hibride, in frunte cu cea de-a treia generatie Prius, va ajuta Toyota sa traverseze aceasta perioada dificila. Apropo de noul Prius, pretul acestuia este in scadere, pentru a face fata principalului sau concurent nipon, Honda Insight, care este mai ieftin.

Distribuie acest articol!