Audi e-Tron - 4 motoare, o baterie si un cuplu uimitor: 4.500 Nm!
19.09.2009
        
Distribuie acest articol!   

Marea surpriza pregatita de Audi pentru editia din acest an a Salonului de la Frankfurt este e-Tron, un prototip cu propulsie electrica, derivat din spectaculosul R8. Pe scurt, atuurile acestui prototip supersport electric sunt cele patru motoare electrice, bateria litiu-ion si performantele de exceptie: 313 CP si 4.500 Nm! Astfel echipat, e-Tron accelereaza de la 0 la 100 km/ora in 4,8 secunde si de la la 60 la 120 km/ora in 4,1 secunde. Viteza maxima este limitata electronic la 200 km/ora.

Conceptul e-Tron este, totodata, transpunerea filozofiei quatto in termeni de propulsie electrica, 70% din putere fiind transmisa, in conditii normale de rulare, la puntea posterioara. Motoarele sunt cuplate cate doua pentru fiecare punte. Bateria litiu-ion este amplasata in fata si cantareste 470 kg (mai bine de un sfert din greutatea totala a masinii, care este de circa 1.600 km). Totusi, greutatea lui e-Tron este apropiata de cea a unui R8 5.2 FSI V10. Bateria asigura o autonomie de aproape 250 km.

Caroseria este dezvoltata pe tehnologia ASF (Audi Space Frame), iar anumite elemente, precum usile sau pavilionul, sunt din plastic ranforsat. Conceptul este ceva mai mic decat R8. Masoara 4,26 m lungime (fata de 4,43 m, lungimea unui R8), 1,90 m latime si 1,23 m inaltime.

Audi e-Tron Concept este, daca vreti, ca o calatorie in viitor, in privinta coupe-urilor sportive de mare performanta produse de Audi. Acest concept ne dezvaluie orizontul de asteptare propus de Audi, prin translatarea unui astfel de model (R8), din contextul actual, cel al propulsiei conventionale, in cel viitor, al propulsiei exclusiv electrice. Pentru moment, proiectul se afla in faza de concept, insa numaratoarea inversa a inceput!

Distribuie acest articol!