McLaren MP4-12C, un nou superstar cu pedigree de Formula 1
09.09.2009
        
Distribuie acest articol!   

Mult asteptatul MP4-12C, cea mai noua creatie a celor de la McLaren si una dintre cele mai spectaculoase noutati dezvaluite in cadrul Salonului de la Frankfurt, care se va deschide saptamana viitoare, a fost dezvaluit oficial. Constructorul britanic, renumit pentru participarea cu succes in Campionatul Mondial de Formula 1, revine in forta printre constructorii de modele supersport de strada, lansand un concurent redutabil pentru Ferrari Enzo, Porsche Carrera GT sau Bugatti Veyron.

Este un McLaren “pur”, dupa cum sustin creatorii sai, in sensul ca nu imparte nimic cu vreun alt model, in privinta platformei tehnice. Este propulsat de un motor V8 de 3,8 litri, care dezvolta  600 CP si 600 Nm. Tractiunea este pe puntea spate, iar transmisia in 7 trepte cu dublu ambreaj (SSG) poate fi configurata la alegere, intre normal, sport, automatic, launch control si winter.

Cei care isi doresc acest supercar mai au insa ceva de asteptat, pentru ca McLaren MP4-12C va fi disponibil la vanzare abia incepand cu prima parte a anului 2011. Deocamdata nu se stie nimic oficial in privinta pretului, dar este de asteptat ca aceasta sa fie intre 140.00 si 200.000 de euro. McLaren se asteapta ca 25% din cerere sa vina de pe propria piata, Marea Britanie, alte 25 de procente sa fie formate din cererea din SUA, iar restul in special din Europa si Germania.

Denumirea MP4 este preluata din Formula 1, unde McLaren isi numeste astfel monoposturile, incepand din 1981. Indicativul 12 face referire la nivelul de performanta al modelului, dupa un sistem intern al constructorului, iar C vine de la carbon, materialul principal folosit de McLaren la toate modelele sale de generatie noua. Apropo de carbon, MP4-12C foloseste un nou tip de sasiu, denumit MonoCell, care contribuie decisiv la performantele masinii si la reducerea greutatii acesteia.

Proiectul 12C este un prim pas dintr-un plan amplu si foarte ambitios, prin care McLaren isi propune sa lanseze o gama intreaga de modele supersport, in urmatorii ani.

Distribuie acest articol!