UPDATE: suspendarea lui Briatore, anulata in instanta
21.09.2009
        
Distribuie acest articol!   

Flavio Briatore, fostul manager al echipei Renault, a fost suspendat pe viata din Formula 1, printr-o decizie luata pe 21 septembrie 2009, de catre Consiliul Mondial al Federatiei Internationale de Automobilism (FIA). De asemenea, team-ul Renault a primit sanctiunea de excludere pentru doi ani, cu suspendare.

Scandalul a fost provocat de dezvaluirile facute de Nelson Piquet Jr., care a declarat ca a provocat intentionat, la cererea echipei, accidentul din cursa de la Singapore, de anul trecut. Prin aceasta strategie, colegul sau de echipa, Fernando Alonso, a fost avantajat si, in final, a castigat cursa respectiva.

In timp ce Briatore a fost exclus pe viata din competitiile organizate sub egida FIA, directorul tehnic de la Renault, Pat Symonds, a primit o suspendare de 5 ani. Fernando Alonso a fost declarat nevinovat, iar Piquet Jr. a primit imunitate din partea FIA. Echipa Renault va participa in continuare in F1, insa daca va mai comite nereguli de genul celei de la Singapore, sanctiunea de suspendare pe 2 ani va intra in vigoare.

UPDATE 5 ianuarie 2010: Flavio Briatore a dat in judecata FIA, iar cazul a fost fost judecat de catre Curtea Franceza de Justitie. Decizia pronuntata de instanta prevede anularea suspendarii pe viata din lumea sportului auto, astfel ca Briatore poate reveni in Formula 1. In plus, italianul va primi compensatii de la FIA in valoare de 15.000 euro (el solicitase daune de un milion de euro). De asemenea, fostul director tehnic Pat Symond a obtinut si el anularea suspendarii pe 5 ani si o compensatie de 5.000 euro. FIA poate face recurs la aceasta decizie.

Distribuie acest articol!