Asigurarile RCA, mai scumpe cu pana la 40%
09.11.2009
        
Distribuie acest articol!   

Firmele de asigurari au marit deja tarifele pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA) cu 20-30%. Aceasta majorare este motivata de de conditiile de piata si pierderile inregistrate de asiguratori, in ultimii ani. In unele cazuri, majorarile ajung chiar pana la 40%.

Asiguratorii sustin ca valorile medii ale daunelor au inregistrat o crestere de pana la 30%, iar costul unei reparatii este uneori de trei ori mai mare in Romania, comparativ cu alte tari. Prin urmare, multe firme de asigurari se afla in imposibilitatea de a-si acoperi daunele pe care le au de platit. Incepand din acest an, companiile de asigurari au putut modifica tarifele RCA la fiecare trei luni, fata de doua ori pe an, cum era anul trecut.

O alta noutate in privinta asigurarilor este sistemul bonus-malus. Desi acesta inca nu a fost introdus oficial, asiguratorii ofera discounturi sau, dupa caz, aplica majorari, in functie de anumite criterii, precum varsta soferului, zona geografica, istoricul daunelor s.a.

Asigurarile obligatorii de raspundere civila auto acopera doar pagubele rezultate dintr-un accident al unui autoturism asigurat cu o astfel de polita, provocate unui alt autoturism, altor persoane decat proprietarul autoturismului asigurat sau altor bunuri. Asigurarile RCA se incheie pe perioada determinata, anual sau semestrial.

Cei care nu detin polita RCA vor fi notificati si obligati sa-si asigure autoturismele in termen de 30 de zile. In caz contrar, automobilele vor fi radiate automat din baza de date. Cei care circula pe drumurile publice cu automobilul radiat, risca deschiderea unor dosare penale.

Distribuie acest articol!