S-a schimbat modificarea: Opel ramane la GM
04.11.2009
        
Distribuie acest articol!   

Decizie surprinzatoare a celor de la General Motors: Consiliul director al gigantului american a hotarat marti sa pastreze Opel si sa nu o mai cedeze concernului Magna – Sberbank. Decizia vine pe fondul amanarii actelor de vanzare, dupa ce se ajunsese initial la o intelegere cu consortiul ruso-canadian Sberbank – Magna, pentru vanzarea pachetului de 55% din actiunile Opel.

General Motors si-a explicat decizia prin prisma rezultatelor optimiste din ultima perioada si a importantei strategice a marcii Opel. Conform analistilor, aceasta decizie reduce, totodata, riscul de acces al concurentei la elemente de design si tehnologie ale viitoarelor modele dezvoltate de GM.

GM a mai anuntat ca va prezenta, in curand, autoritatilor din Germania si din alte state europene, un plan de restructurare, la care spera sa primeasca un raspuns pozitiv. De altfel, aspectul social al acestei afaceri este extrem de sensibil, prin prisma reducerii locurilor de munca. In ultimele luni, cancelarul german Angela Merkel a facut presiuni pentru vanzarea Opel catre Magna, din dorinta de a salva locuri de munca.

Situatia Opel este incerta de mai bine de un an, iar decizia GM de vanzare a fost luata intr-un moment de maxim al crizei. Incheierea acordului a trenat de cateva luni, iar decizia luata in ultima sedinta a Consiliului director de la “New GM” este o spctaculoasa rastrunare de situatie, care nu inlatura, insa, definitiv incertitudinile. In fine, unele voci sustin ca, de fapt, GM nu a intentionat sa vanda Opel, dar a fost nevoita sa demareze procedurile de vanzare pentru a iesi cat mai repede de sub protectia legii falimentului.

Distribuie acest articol!