Teste Euro NCAP: 5 stele pentru 10 din 12 modele noi testate
26.11.2009
        
Distribuie acest articol!   

Organismul european specializat in siguranta automobilelor, Euro NCAP, a dat publicitatii rezultatele celor mai recente teste efectuate pe modele aparute recent pe piata. Nu mai putin de 10 din cele 12 automobile testate au obtinut maximum de cotatie (5 stele), chiar daca testele au fost realizate dupa noile norme, mai stricte.

Modelele care au ratat punctajul maxim sunt Chevrolet Spark (4 stele), din cauza absentei ABS si riscului de ranire usoara la corp si picioare in cazul unui impact frontal la 64 km/ora, si Toyota Urban Cruiser (3 stele), care risca rani serioase la picioare in cazul unui impact frontal si la cap in cazul unuia lateral, din cauza lipsei de airbag-uri. Modelele care au primit cotatia maxima de 5 stele sunt BMW X1, Chevrolet Cruze, Citroen DS3, Infiniti FX, Mazda 3, Mercedes Clasa E, Mercedes GLK, Opel Astra, Peugeot 5008 si Volkswagen Scirocco. In tabelul de mai jos se regaseste cotatia detaliata pentru fiecare model testat in parte.

Apropo de siguranta oferita de automobile, recent, organismul similar din Statele Unite, IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) a dat publicitatii lista automobilelor considerate cele mai sigure, de pe piata Americana. Si in acest caz regulile s-au inasprit, in special in privinta sigurantei oferite de pavilionul automobilelor, in caz de rasturnare. Cu toate acestea, 27 de modele au fost considerate ca sigure, dintre care 19 sunt autoturisme, iar 8 sunt SUV-uri. Iata lista IIHS 2010, cu cele mai sigure automobile de pe piata aumericana, pe categorii.

Autoturisme mari
Buick LaCrosse
Ford Taurus
Lincoln MKS
Volvo S80

Autoturisme compacte
Audi A3
Chevrolet Malibu (fabricat dupa octombrie 2009)
Chrysler Sebring (4 usi, cu ESP)
Dodge Avenger (cu ESP)
Mercedes Clasa C
Subaru Legacy
Subaru Outback
Volkswagen Jetta sedan
Volkswagen Passat sedan
Volvo C30

Autoturisme mici
Honda Civic (4 usi, cu ESP, exceptie Si)
Kia Soul
Nissan Cube
Subaru Impreza (exceptie WRX)
Volkswagen Golf (4 usi)

SUV-uri medii
Dodge Journey
Subaru Tribeca
Volvo XC60
Volvo XC90

SUV-uri compacte
Honda Element
Jeep Patriot (cu airbag pentru torace)
Subaru Forester
Volkswagen Tiguan

Distribuie acest articol!