Acord intre GM si Spyker, pentru vanzarea SAAB
27.01.2010
        
Distribuie acest articol!   

General Motors a ajuns la un acord cu compania olandeza Spyker Cars, careia ii va vinde marca suedeza SAAB. Va fi formata o noua companie, care se va numi SAAB Spyker Automobiles, tranzactia urmand sa se perfecteze luna viitoare. Spyker va plati 74 milioane de dolari cash si alte 326 milioane de dolari in actiuni preferentiale. Vanzarea este conditionata de garantii din partea statului suedez. De altfel, guvernul suedez a acceptat cererea SAAB, ca statul sa garanteze un imprumut de 400 milioane de euro de la BEI.

Infiintat in 1898, Spyker Cars este un producator minuscul de automobile, cu 90 de salariati, care s-a relansat in anul 2000, iar in prezent asambleaza cateva zeci de exemplare sport pe an, la comanda. Cifra de afaceri pe 2008 a fost de aproape 8 milioane de euro, iar pretul unui automobil Spyker incepe de la circa 200.000 de euro.

Detinut de General Motors din 1989, brandul suedez SAAB s-a confruntat in ultimii ani cu mari dificultati si nu a mai terminat pe profit din 2001. Multi au pus reculul SAAB pe seama managementului deficitar din partea General Motors, care a ratat sansa sa faca din acest brand “un Audi suedez”. In ciuda problemelor, marca SAAB, veche de 60 de ani, este printre cele mai iubite in lumea fanilor auto. Anul trecut, cu 3.400 de angajati, SAAB a asamblat 90.000 de exemplare. In 2008 a raportat o pierdere de 303 milioane de euro, iar pentru 2009 se asteapta o cifra comparabila.

Vanzarea catre Spyker vinde dupa un episod similar, insa ratat, la acea data in rolul cumparatorului fiind un alt constructor auto de nisa, Koenigsegg. Dupa acest esec, General Motors anuntase ca a decis sa desfiinteze marca SAAB.

Distribuie acest articol!