China a devenit cea mai mare piata auto din lume
12.01.2010
        
Distribuie acest articol!   

Cum era de asteptat, piata auto americana nu mai este prima din lume. Ea a fost depasita de cea chineza, care a avut un parcurs exceptional in 2009. In total, in China s-au vandut anul trecut 13,6 milioane de unitati (automobile, camioane si bus-uri), cresterea anuala fiind de 46,2%. In SUA, vanzarile au totalizat 10,4 milioane de unitati, 2009 consemnand astfel cele mai slabe vanzari din ultimii 27 de ani.

In China, piata autoturismelor a avut o crestere de 52,9% in 2009, cu un total de 10,3 milioane de exemplare. Mai mult, ultimele doua luni ale anului au avut cresteri fenomenale: 98,2% in noiembrie si 88,7% in decembrie, comparativ cu lunile similare din 2008. In parte, aceste cresteri se datoreaza primelor guvernamentale.

Cifrele spectaculoase se explica si prin dimensiunea pietei chineze, tara cu o populatie de peste 1,3 miliarde de locuitori, fata de SUA care numara 307 milioane de oameni. Cat despre constructorii chinezi, aflati in plina ascensiune, este doar o chestiune de timp pana cand vor deveni o prezenta demna de luat in considerare si dincolo de granitele tarii lor. Pana atunci, sa remarcam o ironie a sortii: vestea ca SUA, liderul dintotdeauna al pietei auto la nivel mondial, a fost detronata de China, a venit in chiar prima zi a celui mai important eveniment auto anual de peste ocean – Salonul de la Detroit, editia 2010!

Distribuie acest articol!