Dominatie Volkswagen, in Dakar 2010
09.01.2010
        
Distribuie acest articol!   

La fel ca anul trecut, din motive de securitate, si editia din acest an a celebrului rally-raid Dakar se disputa in America de Sud, in Argentina si Chile. Cursa a ajuns deja la jumatate, dupa ce s-au disputat primele 7 etape, pe parcursul carora caravana a ajuns in cel mai nordic punct al traseului, in Chile, iar acum se afla pe drumul de intoarcere spre Buenos Aires, unde va ajunge pe 16 ianuarie.

Cum cei de la Mitsubishi s-au retras din aceasta competitie, singura echipa de uzina cu sanse reale la victorie este Volkswagen. Rivalii lor din acest an sunt cei din team-ul BMW X-Raid, in frunte cu francezul Stephane Peterhansel, insa replica lor a fost destul de slaba, din cauza problemelor tehnice cu care s-au confruntat. In aceste conditii, echipa lui Kris Nissen defileaza, podiumul la jumatatea intrecerii fiind ocupat integral de cei cu prototipurile Volkswagen Race Touareg 2 cu propulsie TDI. Lider este echipajul spaniol Carlos Sainz – Lucas Cruz. Ecartu dintre primii trei clasati este simetric, de cate 11 minute si 3 secunde. Al doilea echipaj din clasamentul general este Nasser Al-Attiyah – Timo Gottschalk, urmat de Mark Miller – Ralph Pitchford.

Duelul in clasa moto, dintre francezul Cyril Despres si spaniolul Marc Coma, ambii pe KTM, este unul de la distanta. Despres este liderul la zi, iar problemele cu care s-a confruntat Coma in primele zile l-au aruncat mult in spate, in clasament. Prima saptamana a fost marcata si de accidentul dramatic al italianului Luca Manca (KTM). Starea sa este grava, fiind in pericol de a-si pierde viata, dupa ce a cazut de pe motocicleta si a suferit un edem cerebral.

Nimic nou la camioane, unde Kamaz face legea, cu rusii Chagin si Kabirov pe primele doua locuri. Podiumul este completat de olandezul, Van Vlied pe un Ginaf. La quad-uri, primele locuri la general sunt ocupate de argentinienii Marcos si Alejandro Patronelli, urmati de spaniolul Gonzaes Corominas, toti pe Yamaha.

Distribuie acest articol!