Toyota recheama in service milioane de automobile
29.01.2010
        
Distribuie acest articol!   

Mitul fiabilitatii modelelor Toyota este puternic afectat de o problema de securitate, care, dupa ce a provocat moartea unor persoane in Statele Unite, a declansat un val masiv de rechemari in service, pentru remedieri, la nivel global. Este avansata cifra de 10 milioane de automobile la nivel mondial, care trebuie sa vina in service pentru rezolvarea problemei.

In SUA, cifra rechemarilor a ajuns la 5,3 milioane de automobile, la care se adauga un alt val, de 2,3 milioane. Productia a nu mai putin de 8 modele pentru piata din Statele Unite (RAV4, Matrix, Corolla, Avalon, Highlander, Sequoia, Tundra si Camry) a fost oprita pentru cateva saptamani, iar loturi mari de automobile deja fabricate au fost blocate la dealeri, pana la rezolvarea problemei. Concurentii de la Ford si GM nu s-au ferit sa speculeze situatia, oferind posesorilor de Toyota bonusuri importante, pentru a-si schimba masina cumparand de la ei.

Dar care este problema? Initial a fost una aparent banala: pedala de acceleratie se poate bloca in pozitie apasata, prin agatarea de covorasul de sub ea. Masina accelereaza necontrolat si, astfel, poate scapa usor de sub control. Apoi, rechemarile au fost provocate tot de pedala de acceleratie, care se poate bloca in pozitie apasata sau revine cu dificultate in pozitia initiala, din cauza unui viciu de fabricatie la un furnizor. Toyota cauta, impreuna cu furnizorii sai, o solutie rapida la aceasta problema si ii sfatuieste pe automobilisti ca, in astfel de situatii, sa apese cu putere pedala de frana.

Problema aparuta in SUA s-a extins la nivel global, iar in Europa urmeaza sa fie rechemate circa 2 milioane de automobile Toyota. Deocamdata nu s-a stabilit numarul si modelele de automobile care vor fi rechemate in Europa. Compania va comunica rechemarea direct clientilor care conduc masini posibil a fi afectate de aceasta problema.

Pentru a va forma o idee referitoare la proportiile acestei operatiuni de rechemare, trebuie sa stiti ca Toyota, care in 2008 devenit, pentru prima oara, cel mai mare producator de automobile din lume, a fabricat anul trecut 7,9 milioane de exemplare, in scadere cu 13% fata de anul precedent.

Pentru acest an, Toyota a anuntat ca se asteapta la o crestere a vanzarilor cu 6%, pana la 8,27 milioane de unitati. Aceasta cifra nu ia in calcul, insa, oprirea productiei in SUA. Ramane de vazut care vor fi consecintele acestei crize fara precedent pentru Toyota, in plan financiar si al imaginii de brand.

UPDATE: Toyota Motor Europe a anuntat cele opt modele (cu perioada de fabricatie a acestora) care vor face subiectul rechemarilor in service din Europa. Acestea sunt:
Aygo (februarie 2005 – august 2009);
iQ (noiembrie 2008 – noiembrie 2009);
Yaris (noiembrie 2005 – septembrie 2009);
Auris (octombrie 2006 – 5 ianuarie 2010);
Corolla (octombrie 2006 – decembrie 2009);
Verso (februarie 2009 – 5 ianuarie 2010);
Avensis (noiembrie 2008 – decembrie 2009);
RAV4 (noiembrie 2005 – noiembrie 2009).

Distribuie acest articol!